5
Mayıs
2024
Pazar
UŞAK

Antik kentte çalışmalar devam ediyor

Karahallı İlçesi'ne bağlı Karayakuplu Köyü sınırları içersinde bulunan Pepuoza Antik Kenti'nde, 6 yıldır yüzey araştırması yapan Alman Prof. Dr. Peter Lampe, düzenlediği basın toplantısında antik kent ve çalışmalarla ilgili bilgi verdi. 

Bu yıl 31 Temmuz tarihinde başlayan çalışmaların 9 Ağustos'ta tamamlandığını ve 7 kişilik bir ekiple 2 ayrı yerde çalışma yaptıklarını belirten Alman Prof. Dr. Peter Lampe, "Bu yıl 2 ayrı yerde çalıştık. İlki bugüne kadar 5 yıldır çalışma yaptığımız Pepuoza Antik Kenti. Pepuoza Antik Kenti'ndeki en belirgin ve önemli kalıntılardan bir tanesi kayaya oyulmuş komplekstir. Büyük bir ihtimal Helenistik dönemde bir mezar, Bizans döneminde de ise tapınak olarak kullanıldığını düşünüyoruz. Geçtiğimiz yıllarda bu manastırın 3 katının planını çizdik. Bu yıl ise daha önce giremediğimiz yerlere girerek bütün manastırın planını tamamladık" dedi. 

Antik kentte kayıp olan yedinci mezhep montanizme rastlamadıklarını, Hıristiyanlıkta böyle bir mezhebin olmadığını ve bu bölgede sadece Hıristiyan bir dini hareketin yaşandığını ifade eden Prof. Lampe, "Pepuoza Antik Kenti'nde kaybolan yedinci mezheple ilgili hiçbir bulguya rastlamadık. Zaten Hıristiyanlıkta böyle bir mezhebin olduğunu sanmıyorum. Söylenenlerin tamamen kulaktan dolma rivayet ve uydurma olduğunu söyleyebilirim. Ama 2. yüzyıldan 6. yüzyıla kadar bu bölgede bir Hıristiyan hareketi yaşanmış. Buradan bütün Roma İmparatorluğu'na yayılmış. Ancak 6. yüzyılda yok edilmiş. Bu harekatın ismi montanizm harekatı olarak adlandırılmış. Günümüzde ise ne böyle bir mezhep var ne de montanizm harekatı var. Bu nedenle bölgenin turistlik bir merkez olacağını düşünüyorum, ama dini bir turisttik merkez olacağını sanmıyorum" diye konuştu. 

İkinci çalışmanın ise Pepuoza Antik Kenti'ne yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta bulunan Tymion şehrini seçtiklerini ve yerini tespit ettiklerini dile getiren Lampe, "Tymion kentinin Şükraniye Köyü'nde olduğunu tespit ettik. Şükraniye'deki yerleşim bize ilginç geldi. Çünkü uzun bir yerleşim tarihi var. Yüzeyde geç bronz çağı ya da erken demir çağından kalma buluntular var. İnsanlar o dönemde bir tepenin üzerine yerleşmiş. Daha sonra yerleşim bu tepenin yamacına kaymış. Bu yerleşim şu anda da yamaçta devam ediyor. Roma ve Bizans döneminden kalma birçok eser var. Köylüler bu eserleri kendi evlerinde yapı malzemesi olarak kullanmış. Bu antik kentinde yerini tespit etmiş olduk" şeklinde konuştu. 

Kasım ayı içersinde bugüne kadar yapılan çalışmaların anlatılacağı bir kitap yayınlayacaklarını dile getiren Lampe, "Yayınlayacağımız kitap İngilizce, Almanca ve Türkçe olacak. Çalışmalarımıza kitap yayınlandıktan sonrada bölgede devam edeceğiz. Bugüne kadar yapılan çalışmalar ilk aşamaydı. Bizim tek korkumuz bölgenin define avcıları tarafından kazılıp soyulmasıdır. Bölgede biz akşama kadar çalışıyoruz akşam ise köylüler define aramak için kaçak kazı yapıyor. Bir gecede bizim yaptığımız çalışmaları talan ediyorlar. Bu da bizim çalışmalarımızı olumsuz yönde etkiliyor. Bunun önlenmesi gerekir" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2006 Perşembe 15:52:05
Güncelleme :23 Eylül 2006 Cumartesi 22:45:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?