8
Mayıs
2024
Çarşamba
UŞAK

Arıcılar hedef büyüttü

UŞAKLI ARICILAR BAL ÜRETİMİNİ ARTTIRMAK İSTİYOR

Uşak Bal Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Çakmak, arıcılığı teşvik etmek ve bal üretimini arttırmak için son 3 yılda 180 kişiye arıcılık sertifikası verdiklerini söyledi. Uşak’ta yıllık 50 ton süzme 20 ton petek balı üretildiğini belirten Çakmak, “5 bin 500 küpeli kovanımız mevcut. Ege Bölgesi’nde en az bal üretimi ilimizde yapılıyor”dedi.

Uşak Bal Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Çakmak, il genel meclisine ildeki bal üretimi, arıcılık potansiyeli ve birlik faaliyetleri hakkında brifing verdi. İl genelinde birlik üyesi 80 arıcının bulunduğunu bunların 46 tanesinin gezginci arıcılık yaptığını ifade eden Ahmet Çakmak, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın arıcılara kovan başına 6 TL destek verdiğini de belirterek Uşak’ta arıcılığı geliştirmek istediklerini kaydetti.

Tarım İl Müdürlüğü ile yaklaşık 3 yıldır ortaklaşa arıcılık kursu düzenlediklerini ve bu kurslar sonunda 180 kişiye sertifika verdiklerini belirten Çakmak, “ Birlik olarak ilimizdeki potansiyeli arttırmak, üyelerimizin yurt içi ve yurt dışı pazarlara açılmasına yardımcı istiyoruz. Arıcılığı geliştirmek için 3 yıldır Tarım İl Müdürlüğü ile arıcılık kursları düzenliyoruz. Bu kurslar sonunda 180 kişiye sertifika verdik. 2011 yılında da kurslarımız devam ediyor. Son iki ayda 67 kişiye arcılık kursu verdik. Mart ayında da kurslarımız devam edecek. Geçimini arıcılık yaparak sağlamak isteyen vatandaşlarımızın babadan kalma yöntemlerle değil bilimin gerektiği yöntemlerle bu işi yapmasını arzu ediyoruz. Bunun için üyelerimize yönelik teknik eğitimlere ve arıcılık kurslarına büyük önem veriyoruz. Birliğimize üye olan arıcılara Tarım Bakanlığı kovan başına destekleme sağlıyor. 2010 yılı için bakanlık kovan başına 6 TL destekleme verdi. Birlik üyemiz olan 80 arıcımız bu kapsamda toplam 21 bin TL destekleme aldı”dedi.

Ege Bölgesi’nde en az bal üretiminin Uşak’ta yapıldığını da bildiren Bal Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Çakmak şunları söyledi; “İl Özel İdaresi 2010 yılında 27 üreticimize toplam 270 kovan desteği sağladı. 2011 yılında da bu destekler devam edecek. Gelişmiş ülkelerde kovan başına bal üretimi 30 kilogram iken ülkemizde kovan başına bal üretimi 17 kilogramdır. Dünya ortalaması ise kovan başına 20 kilogramdır. Rakamlardan da görüldüğü gibi Türkiye bal üretiminde dünya ortalamasının altında üretim yapmaktadır. Bunun en büyük nedeni babadan kalma yöntemlerle bal üretimi yapılmasıdır. İlimizde yıllık 50 ton süzme 20 ton da petek bal üretimi yapılıyor. Bakanlık onaylı küpeli 5 bin 500 adet kovanımız var. Bu sayının en az 25 bin olması gerekiyor. Ege Bölgesi’nde bal üretiminin en az yapıldığı il Uşak. Birlik olarak biz üretim kapasitemizi ve kovan sayımızı arttırmak istiyoruz. Bunu sağlamak için de arıcılıkla uğraşanların sayısının artmasını arzu ediyoruz”

İHA
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2011 Çarşamba 14:04:05
Güncelleme :2 Şubat 2011 Çarşamba 15:35:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?