2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Bahar yorgunluğu deyip geçmeyin

Uşak İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı yaptığı yazılı açıklamada bahar yorgunluğuna karşı vatandaşları uyardı.

Bahar mevsiminde birçok kişide güçsüzlük, isteksizlik, uykusuzluk, vücutta karıncalanma gibi belirtilerle seyreden rahatsızlıkların ciddiye alınması gerektiğini ifade eden Ali Taşçı, bahar yorgunluğunun hafıza zayıflaması, uyku bozuklukları ve baş ağrısı gibi etkilerinin görüldüğünü söyledi.

Mevsim değişikliğinin insan biyoritminde olumsuz etkileri olduğunu ifade eden Dr. Ali Taşçı, bahar yorgunluğunu hafife almamak gerektiğini dile getirdi. Beslenme alışkanlığındaki bozukluklar ve tembel yaşam biçimi gibi etkenlerin bahar yorgunluğunu tetiklediğini anlatan Ali Taşçı, kafein, yoğun sigara kullanımı, aşırı alkol ve madde alışkanlıklarının da yorgunluğu tetiklediğini belirtti.

Yorgunluk yaşayan kişilerde, durumu tetikleyici hastalıkların tespit edilmesi halinde önleyici tedaviye başvurulması gerektiğini söyleyen İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı,” Bahar mevsiminde havadaki elektrik yükü artar ve bu yük, havada bulunan pozitif ve negatif yüklü iyonlar aracılığıyla taşınır. Bu taşıma dengesi bozuklukları, iklim değişikliği dönemlerinde sıkça karşımıza çıkar. Dengenin bozulması insanlarda yorgunluk belirtilerine ve hatta ruhsal sıkıntılara yol açar. Havadaki elektrik yükü özellikle büyük şehirlerde daha fazla olup, bu duruma bir de hava kirliliği, sanayi atıkları ve trafik yoğunluğu eklenirse, kişilerdeki bahar yorgunluğu belirtileri daha da yoğun olarak yaşanır. Bahar ayının ve güneşin getirdiği rehavet duygusuna, stres ve gerginlik duygusu da eklenince insanda mevcut olan birçok hastalık da negatif olarak etkilenmektedir. Beslenme alışkanlığı bozuklukları, tembel bir yaşam biçimi ve birçok enfeksiyon hastalığı yorgunluk belirtilerini artırmaktadır. Bahar yorgunluğunu çok da hafife almamak gerekir. Bu durumun yarattığı bazı hastalıklar mevcuttur. Kas ağrıları, omuz, sırt ve boyun ağrıları gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir”dedi.

Bahar yorgunluğuna karşı bir takım önlemlerin alınması gerektiğini de anlatan Dr. Ali Taşçı, “Yorgunluk yaşayan kişilerde, durumu tetikleyici hastalıklar tespit edilirse onları önleyici tedaviye başvurulmalıdır. Yorgunluk sorunu olan hastalarda B ve C vitaminlerinden, magnezyum, potasyum ve çinko desteğinden faydalanılmaktadır. Gevşeme egzersizlerinden yararlanılabilir. Meyve, sebze ağırlıklı beslenmeye önem verilmeli, günlük içilen su miktarı 3 litre civarında tutulmalı, iyi ve kaliteli bir uyku düzenini sağlamak için stres azaltılmalıdır. Sigara, alkol ve kafeinden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Yorgunluğu giderir ve rahatlatır düşüncesiyle aşırı alkol alınmamalıdır”diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2009 Çarşamba 19:20:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?