4
Mayıs
2024
Cumartesi
UŞAK

Bir tarihe yazık oldu

Uşak Belediyesi tarafından 2003 yılında yaptırılan "Alparslan Türkeş Meydanı" ilgi bekliyor.

Ege Üniversitesi Türkoloji Endüstri Müdürü Prof. Dr. Gürer Gürsevin tarafından tasarımı yapılan ve Uşak eski Belediye Başkanı Ali Erdoğan tarafından yaptırılan Alparslan Türkeş Meydanı ilgi bekliyor.

Ilıcaksubaşı mevkiinde bulunan Alparslan Türkeş Meydanı’nda bakır üzerine orijinal yazısı ile Orhun Abidesi, tarihteki 18 Türk devletinin devlet başkanları ile Atatürk büstü bulunuyor.

2003 yılında yaptırılan ve Uşak’ta bazı çevreler tarafından eleştirilen meydanda bulunan Türk büyüklerinin heykellerinden bazıları tahrip edilmiş durumda.

Göz şeklinde tasarlanan ve ortasında Atatürk heykeli bulunan meydanın ismindeki harfler sökülüp, Orhun Abidesi üzerine de yazılar yazılmış.

Uşak Belediyesi’nin sosyal tesisleri içerisinde bulunan meydandaki Türk büyüklerine yapılan bu saygısızlık, duyarlı vatandaşların tepkisine neden oldu.

Orijinal yazısı ile kaplumbağa üzerinde bulunan Orhun Anıtı üzerine yazılan çirkin yazıları ve Türk büyüklerine yapılan saygısızlığa üzüldüğünü belirten Uşak eski Belediye Başkanı Ali Erdoğan, belediyenin meydana gereken ilgiyi göstermesi gerektiğini söyledi.

Uzun ömürlü bir hayatı simgeleyen kaplumbağanın üzerine yapılan Orhun Anıtı ve Türk büyüklerinin heykelleri üzerinde hangi devletin imparatoru oldukları ve devletlerin kuruluş ve yıkılış tarihleri yazıyor.

Atatürk heykeli üzerinde ise Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihi olan 1923 tarihi yazıyor. Meydanın Türk geleneklerini ve kültürünü yaşatmak Türk büyüklerine olan saygı ve sevgiyi ortaya koymak amacıyla yaptırıldığı da öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Mart 2005 Cumartesi 22:11:58
Güncelleme :26 Mart 2005 Cumartesi 22:15:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?