2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Bölmeliler susuzluktan kırılıyor

Uşak’ın Bölme kasabasında içme suyunu sağlayan iki kuyudan birinde arsenik miktarı yüksek çıkınca Sağlık Müdürlüğü arsenikli kuyuyu mühürledi, belde halkı susuzluktan kırılıyor.

Bölme Belediye Başkanı İsmail Gülperi, iki kuyudan birinde 25 mikron arsenik tespit edildiğini ancak iki kuyunun suyunu paçal yaparak şebekeye verdiklerini paçal suda ise arsenik oranının 8 mikron olduğunu belirterek uygulamaya tepki gösterdi.

Uşak Merkeze bağlı Bölme Kasabası’nda, beldenin içme suyunu karşılayan iki kuyudan birinin arsenik nedeniyle kapatılınca halk 5 gündür susuzluk çekiyor. Belde halkı 29 Mart yerel seçimlerini kaybeden karşı grubun belediye başkanını zor duruma düşürmek için sürekli şikayet edip kuyuyu mühürlettiğini iddia ediyor. 3 bin nüfuslu beldede günlük yaklaşık 400 ton su tüketimi olduğunu belirten Belediye Başkanı İsmail Gülperi ise sorunu aşmak için uğraştıklarını, kuyunun mühürlenmesi nedeniyle beldeye günde bir saat su verebildiklerini söyledi.

29 Mart yerel seçimlerinden sonra bazı siyasi partilerin kendilerini zor durumda bırakmak için sürekli valiliğe suyla ilgili şikayet dilekçesi verdiğini kaydeden Bölme Belediye Başkanı İsmail Gülperi, kuyunun 15 gün daha kapalı kalması halinde beldede susuzluğa bağlı ciddi sorunların ve istenmeyen olayların çıkabileceğini dile getirdi.

Sorunu çözmek için çalıştıklarını ve belde halkının susuzluk nedeniyle zor durumda olduğunu anlatan Gülperi, “3 bin nüfuslu beldemizde günlük 400 ton su tüketimi var. Su ihtiyacımızı iki kuyudan sağlıyoruz. Yapılan şikayetler üzerine İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri gelip kuyulardan, depodan ve şebekelerden su numuneleri aldı. Alınan numunelerdeki arsenik oranlarını gösteren raporları bize gönderdiler. Raporlara göre beldenin dört ayrı noktasından alınan şebeke sularında binde 7 ile 8 mikron arsenik çıktı. Depodaki sonuçlarda da 8 mikron arsenik çıktı, ancak kuyumuzun bir tanesinde 25 mikron arsenik çıktı. Bu kuyuyu Sağlık Müdürlüğü geçtiğimiz Salı günü arsenik nedeniyle mühürlerdi. Biz iki kuyudan aldığımız suyu depoda paçal yaparak kullanıyoruz. Paçal suda Sağlık Müdürlüğü’nün raporlarına göre arsenik oranı 8 mikron olmasına rağmen kuyumuzun mühürlenmesini anlamış değiliz. Kuyunun açılması için gereken girişimleri sürdürüyoruz. Ancak Sağlık Müdürlüğü’nün hiçbir uyarı yapmadan kuyumuzu mühürlemesini kabul edemiyoruz. Eğer bu sorun 15 gün daha devam ederse burada ciddi sıkıntılar yaşanır”dedi.

Kapatılan kuyudan uzun yıllardan bu yana beldeye su verdiğini de anlatan Gülperi "Dünya da arsenik standardı b50mg. Ancak Avrupa birliğinde bu rakam Binde 10mg. Bizim kuyularımızın birinde 25 birinde 8Mg arsenik çıktı. İki kuyunun suyu birleştiği zaman 8 mg arsenik var. Bu zamana kadar Bölme'de rahatsızlanan ve cilt kanseri olan kimse yok. Biz dedik ki suyumuzu kesmeyin vatandaşları uyaralım en azından bu su kullanma suyu olarak aksın ama dinletemedik. Vali vekili ile görüşüp sorunu çözmeye çalışacağız. Beldemiz susuzluktan kırılıyor. Arıtma tesisi için çok büyük paralar isteniyor" diye konuştu.

Belde sakinlerinden Emine Gülen; "Üç aydır suyumuzla ilgili şikayetlerde bulunanlar var. Seçimi kaybedenler yapıyor. Kuyuyu kapatıncaya kadar uğraştılar. Seçimi kaybettikleri için başkanımızı ve halkı zor durumda bırakmak için yapıyorlar. Bu kadar çirkinlik olur mu? Biz susuz ne yapacağız. Bu sorun çözülmezse belde halkı olarak buradan valiliğe kadar yürüyeceğiz. Suyumuzun mühürlenmesini istemiyoruz”dedi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı ise konuyla ilgili olarak gerekli tahlillerin yapıldığını yönetmeliğe uygun hareket ettiklerini ifade etti. İki kuyu, depo ve 4 ayrı noktadan su numunesi alınarak incelendiğini raporda beldenin iki su kaynağından birinde yüksek oranda arsenik çıktığını belirten Ali, Taşçı, “Biz yönetmeliğe uygun hareket ettik. Su kaynaklarından, depodan ve şebekedeki en uç 4 ayrı noktandan numune aldık. Kaynakta yüksek miktarda arsenik olduğu için kuyuyu mühürledik. Her şey yönetmeliklere uygun olarak yapıldı”dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2009 Cuma 10:05:15
Güncelleme :26 Haziran 2009 Cuma 10:48:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?