2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

'Bu çöplük bir utanç tablosu'

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Uşak Şubesi Başkanı Hasan Yüksel şehir çöplüğüne inceleme gezisi düzenledi. 175 bin nüfuslu kentin çöplerinin vahşice depolandığı çöp alanının bir utanç tablosu olduğunu belirten Yüksel, acilen çöp ayrıştırma tesisi kurulması gerektiğini söyledi.

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Uşak Şubesi ve Çevre Gönüllüleri Derneği üyeleri şehir çöplüğünde incelemelerde bulundu. Günde yaklaşık 100 ton çöpün vahşice Karaağaç Mahallesi'ndeki çöplüğe döküldüğünü belirten TEMA ve Çevre Gönülleleri Derneği üyeleri, incelemeler sırasında kötü koku ve aşırı rüzgarla oluşan toz bulutu nedeniyle zor anlar yaşadı.

TEMA Başkanı Hasan Yüksel ve beraberindeki heyet çöp alanında yüzlerine taktıkları masge ile inceleme yaparken çöplükteki kulübelerde yaşayanlarla da konuştular. Geçimini çöplükten sağlayan vatandaşlar TEMA üyeleri ile gazetecilere tepki gösterirken kendilerinin görüntülenmesini istemedi.

TEMA Uşak Şubesi Başkanı Hasan Yüksel, bir kaç yıldır devam eden katı atık depolama alanı ile ilgili mahkeme sürecinin tamamlandığını ve tesisin bir an önce kurulması gerektiğini söyledi. Kente hakim bir tepede bulunan çöplüğün çevreye ve şehirde yaşayan 175 bin insana büyük zarar verdiğini kaydeden Yüksel, "Çöpler ekonomiye kazandırılacak durumda. Çöplerin dönüştürülüp ekonomiye kazandırdırlması lazım. Vahşice depolanan çöpler insan yaşamına ve çevreye zarar veriyor. Kirlilik oluşturuyor. Uşak Belediyesi bu sorunu acilen çözüm bulması gerekiyor. Çöplükler artık günümüz dünyasında çevresine zarar veren değil yarar sağlayan tesisler haline getirilmesi gerekiyor. Ovademirler Köyünde çöp depolama alanı kurulması ile ilgili çalışmalar vardı. Yargıyı taşınmıştı ve yargı süreci tamamlandı. Biz TEMA olarak çöp depolama alanı değil, çöp ayrıştırma istasyonu istiyoruz. Belediyenin önünde bu tesisi kurmak için herhangi bir engeli kalmadı. Bir an önce acilen harekete geçip bu tesisi kurması gerekiyor. "dedi.

TEMA Başkanı Hasan Yüksel, vahşi çöp alanında her türlü atığın bulunduğuna da dikkat çekerek, tıbbi atıkların dahi çöplüğe atıldığını ifade ederek, "Bu çöplük Uşak'a yakışmayan bir utanç tablosudur. Zaman zaman burada gaz sıkışması nedeniyle patlamalar ve yangınlar çıkıyor. Rüzgarlı havalarda buradan yükselen toz bulutu ve kötü koku kentin üzerine bir kabus gibi çöküyor. AB sürecindeki ülkemize ve ilkler şehri olmakla övündüğümüz ililmize bu manzara hiç yakışmıyor. TEMA olarak çöp sorununun çözümü için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Konuyu Uşak kamuoyunda da sık sık gündeme getirip konuşulmasını sağlayacağız"diye konuştu

iha
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 15:37:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?