2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Çakma proje polemiği

Uşak Belediye Başkanı Mesut Apaydın, MHP Uşak Belediye Başkan Adayı Ali Erdoğan'ın seçim kitapçığında yer alan beş projenin AK Partili belediyelerin internet sitelerinden çalıntı olduğunu iddia etti.

Uşak'ta yaklaşan yerel seçimler öncesi AK Parti Adayı Mesut Apaydın ile MHP Adayı Ali Erdoğan arasında proje polemiği yaşanıyor. AK Parti Adayı Apaydın, MHP Adayı Ali Erdoğan'ın "çalıntı ve çakma" projelerle halkı kandırmaya çalıştığını iddia etti.

Uşak Belediye Başkanı Mesut Apaydın gazetecilere yaptığı açıklamada, siyasi partilerin yerel seçim öncesi siyasi ahlaka uygun propaganda yapması gerektiğini söyleyerek, "Bazı adaylar çalıntı ve çakma projelerle halkın gözünü boyamaya çalışıyor" dedi.

İsim vermeden MHP Adayı Ali Erdoğan'ı proje çalmakla suçlayan Mesut Apaydın, bu davranışın hiçbir şekilde siyasi ahlaka uymadığını belirterek şöyle konuştu: "Siyasi partiler seçim vaatlerini gerçek temellere oturtmalı. Çalma ve çakma projelerle insanları kandıramazlar. AKP'li belediye başkanları tarafından yönetilen Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş Belediyesi, Eskişehir Odunpazarı Belediyesi'nde yapılan projeler, Uşak Belediye Başkan Adayı tarafından çalınmış ve kitapçığına basmış. İnternetten izinsiz alınan bu projelerle halkı kandırmaya çalışıyorlar. Bu projelerin her biri sanat eseridir. İzinsiz alınamaz ve kullanılamaz. Bu davranış hiçbir şekilde siyasi ahlakla bağdaşmaz."

Muhalefet adayları bir proje üretemediği için bu yola başvurduklarını anlatan Apaydın, sözlerine şöyle devam etti: "Projeyi yapan belediyenin izni olmadan, projeyi çizen mimarın izni olmadan fotoğrafların başka bir partinin adayının seçim kitapçığında yer alması hiç hoş değil. Ancak AK Partili belediyeleri örnek almaları güzel. Yinede kendileri üretmeli ve proje geliştirmeyi düşünmelidir. Hangi sokağa ne yapacaksanız kendiniz planlayın. En azından kaynak gösterebilirdiniz. Biz bu güzel projeyi AK Partili şu belediyeden aldık diyebilirlerdi. Biz hizmet üreten bir siyasi partiyiz. Türkiye'nin her yerinde belediye başkanlarımızın yaptıkları ortadadır."

AK Parti Uşak İl Başkanı Ali Işık da diğer partilerin adaylarının seçime hazırlıksız olduklarının gün gibi ortada olduğunu söyledi. Bunların "Halktan nasıl oy alabiliriz düşüncesiyle böyle davrandıklarını" düşündüklerini anlatan Işık, şunları söyledi: "Muhalefetteki partilerin yerelde de ulusalda da hiçbir projesi yok. Sadece bizim projelerimizi taklit ederek oy toplamaya çalışıyorlar. Kendi projelerini ve misyonlarını ortaya koyamıyorlar. Bu projeleri kullanan arkadaş keşke fotoğrafların altına kimden aldığını yazsaydı. O zaman daha etik olur ve bizde anlayışla karşılardık."

OLAYDAN HABERİM YOK
MHP Adayı Ali Erdoğan'ın kitapçığında yer alan projenin mimarı Cemal Ercan ise konuyla ilgili olarak avukatlarıyla görüştüğünü kendisinden izin alınmadığını söyledi. Projenin Kahramanmaraş Belediye hizmet binası projesi olduğunu belirten Mimar Cemal Ercan, ödüllü projelerinin seçim kitapçıklarında izinsiz kullanılmasını doğru bulmadığını ifade etti.

Olaydan haberi olmadığını anlatan Ercan, şunları söyledi: "Ancak kimse beni arayıp sizin projenizi kullanmak istiyoruz diye izin almadı. Biz mimari yarışmalara yönelik proje hazırlıyoruz. Kahramanmaraş Belediye Başkanlığı hizmet binası projesi bizim mansiyon ödülü alan bir projemiz. Pek çok ilde bu tür projelere imza attık. Sanırım internetten projeyi alıp kullanmışlar. Avukatlarımla görüşüyorum. Gerekeni yapacağım. En azından projenin nerede ve kim tarafından yapıldığını fotoğrafın altına yazmaları hoş
olurdu."

TEMSİLİ PROJELER
Kendisine yönelik suçlamalara cevap veren MHP Uşak Belediye Başkan Adayı Mimar Ali Erdoğan da kitapçıktaki söz konusu projelerin temsili projeler olduğunu söyledi. Projelerdeki uygulamaları halka göstermek için bu fotoğrafları kullandıklarını ifade eden Erdoğan, "Projeler aynen uygulanamayacağı için, fotoğrafların kullanılması yasal olarak suç teşkil etmez. Evet projeleri hazırlayan kişilerle görüşmedik. Ancak biz bu projeleri aynen yapacağız demiyoruz. Belediye Başkanı Mesut Apaydın, mimar olmadığı için bunu anlayamaz. Onların yaptığı güzel projeleri de o kitaba koymak isterdik" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 16 Mart 2009 Pazartesi 22:50:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?