2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Çilek Festivali başladı

Uşak'ın Sivaslı ilçesinde her yıl geleneksel olarak düzenlenen "Altın Çilek Kültür ve Sanat Festivali'nin" bu yıl 23.'si yapılıyor. Evrenli Parkı'nda gerçekleştirilen festivalde en iyi çilek yetiştiricileri yarışması yapıldı.

Evrenli Parkı'nda düzenlenen ve üç gün sürecek festivale Uşak Valisi Kayhan Kavas ve eşi Yeşeren Kavas, Sivaslı Kaymakamı Sedat Yıldırım, Sivaslı Belediye Başkanı Zafer Küçükgöl, ilçe kaymakamları, İl Emniyet Müdürü Cafer Şahin,daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İlçe Tarım Müdürü Yusuf Kaçar, törende yaptığı açılış konuşmasında “1971 yılında bir çiftçinin Bursa’dan fide getirmesi ile çilekçilik başladı. Bugün 200 çiftçi ticari anlamda 1500 dekar alanda çilek üretiyor. Bu alanın bin dekarında damlama ve malçlama sistemli üreticilik yapılıyor. İhracata uygun çilek yetiştiriciliği başladı ve yaygın hale getirildi. 2007 yılında ihracata yönelik çilek üretimi desteklendi ve 2008 yılında 200 ton çilek Rusya’ya ihraç edildi.

Bu yıl ise iklim şartlarının olumsuz gitmesi nedeniyle meyve tutumunda yüzde 25 kayıp ürün olgunlaşması esnasındaki dolu yağışı nedeniyle de yüzde 15 ürün kaybı yaşandı. İklimsel olaylar nedeniyle yüzde 40 rekolte düşüşü yaşandı. 2008 yılı rekoltesi iki bin ton iken bu yıl bin 200 ton rekolte bekliyoruz. Çileğin yüzde 30’u ilimizde yüzde 70’i Ankara ve çevresine gönderilmektedir”dedi.

Belediye Başkanı Zafer Küçükgöl ise “Çilek İlçemizin en önemli geçim kaynağıdır. Her yıl artan üretim festivalimizin uzun yıllar devam edeceğini gösteriyor. Çilek Üreticileri Birliği’ni daha aktif hale getireceğiz. Ambalaj paketleme ve soğutma sistemleri için destek vereceğiz”dedi.Uşak Valisi Kayhan Kavas çileğin Sivaslı için önemli bir ürün olduğunu ve 23 yıl önce düzenlenen ilk festivale de katıldığını belirtti.

Festival açılışında düzenlenen en güzel çilek yarışmasına 30 üretici katıldı. Yarışmacılara moral vermek amacıyla jüri, tüm yarışmacıları birinci olarak ilan etti. Yarışmacılara ödüllerini Uşak Valisi Kayhan Kavas verdi. 7 Haziran Pazar akşamı sona erecek festival etkinlikleri kapsamında Orhan Hakalmaz ve Lara konserleri, havai fişek gösterileri ve çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2009 Cuma 17:37:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?