2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Çilekte verim beklenenin altında

Uşak'ın Sivaslı İlçesi'nde, bölge halkının en önemli geçim kaynaklarından biri olan çilekte bu yıl verim ve fiyat beklenenin altında gerçekleşti.

Yaklaşık 250 ailenin geçimini sağladığı ve ilçenin en önemli geçim kaynağı olan çilek, aynı zamanda bölge çiftçisini ekonomik açıdan rahatlatan bir ürün olma özelliğini taşıyor. İhracata yönelik ürün yetiştirmek amacıyla kurulan Çilek Üreticileri Birliği bu yıl üreticinin yüzünü güldürmedi. Hava şartlarına bağlı olarak rekolte ve fiyat düşüklüğü üreticiyi zor durumda bırakırken Belediye ve Kaymakamlık iki gün sonra yapılacak festival hazırlıklarını tamamladı. Üç çeşitli etkinliklerle sürecek festivalde Orhan Hakalmaz ve Lara gibi sanatçılarda sahne alacak.

Sivaslı Kaymakamı Sedat Yıldırım, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, geçen yıl köylere Hizmet Götürme Birliği ve Çilek Yetiştiricileri Birliği olarak üreticilere ihracata yönelik 3 milyon adet fide dağıttıklarını ancak iklim şartları nedeniyle ihracata yönelik fidelerin beklenen rekolteyi vermediğini söyledi.

Üreticinin en büyük sorununun Pazar olduğunu ifade eden Kaymakam Sedat Yıldırım hafta sonu yapılacak festival hazırlıklarını tamamladıklarını da söyledi.
Sivaslı Belediye Başkanı Zafer Küçükgöl ise çileğin ilçe halkı için hayati önem taşıdığını ifade ederek "Kış sezonundan sonra paraya dönüşen ve çiftçiyi rahatlatan ilk ürün olması nedeniyle çilek bizim için hayati önem taşımaktadır. İlçe ekonomisine katkısı ise yaklaşık bir milyon TL olan ürünün ihracata yönelmesi gerekiyor. Bu yıl 2 bin 500 ton üretim bekliyoruz. Sivaslı çileği iklim şartları ve toprak özelliği nedeniyle aroması yüksek bir ürün. Bu yıl 23.'sini düzenleyeceğimiz festivalin amacı bölgeyi ve ürünü tanıtmak, üreticiyi teşvik etmek ve tüketimi arttırmaktır. Festivalde Orhan Hakalmaz, ve Lara gibi sanatçılar konser verecek ve çeşitli etkinliklerle halkımızı eğlendireceğiz" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2009 Çarşamba 17:14:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?