2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Coşkunoğlu'ndan özelleştirme eleştirisi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu, hükümetin özelleştirme politikalarını eleştirerek özelleştirmenin yıllardır kutsal bir çağdaşlaşma projesi gibi sunulduğunu iddia etti.

Özelleştirmenin bir araç olarak kullanılması gerektiğini hükümetin ise bunu amaç olarak gördüğünü iddia eden Osman Coşkunoğlu, tarım sektöründeki yanlış politikalar nedeniyle çiftçinin yok edildiğini savundu. Özelleştirmeler nedeniyle geçen yıl çiftçinin bir TL’ye alması gereken gübreyi 4 TL’ye almak zorunda kaldığını savunan Coşkunoğlu, “Son yıllarda artan küresel ısınmayla birlikte tarım sektörü stratejik bir önem kazandı. Hükümet Et Balık Kurumu ve şeker fabrikalarını özelleştirerek büyük bir hata yapıyor”dedi.

Bazı kurumların kar zarar hesabı yapılarak özelleştirilmemesi gerektiğini de iddia eden Cuşkunoğlu şunları söyledi; “ Özelleştirme yıllardır adeta bir kutsal çağdaşlaşma projesi gibi sunuldu. Bu son derece yanlış bir anlayıştır. Küresel krizin yaşandığı bu dönemde ABD ve AB ülkeleri bir çok banka ve şirketi kamulaştırma yoluyla geri alırken biz kamu kuruluşlarını özelleştirmeye devam ediyoruz. Et Balık Kurumu özelleştirildiği için ciddi sıkıntı yaşanıyor. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşlar kurbanlık bulma sorunu yaşıyor. Özelleştirme bir araç olarak kullanılmalıdır. Ancak hükümet özelleştirmeyi amaç olarak görüyor. Kar zarar hesabı yapılarak bazı kurumlar özelleştirilemez. Basit rakamları alt alta koyarak yapılan özelleştirmeler büyük bir hatadır. Çünkü o kurumlar çiftçi, işçi, sanayici ve esnaf zincirini oluşturuyor. Bunu kırdığınızda refah düzeyinden söz edemezsiniz”

Küresel ısınmayla birlikte oluşan sorunların artmaya başladığını tarım sektörünün devlet tarafından desteklenmesinin büyük önem arzettiğini de belirten CHP Milletvekili Osman Coşkunoğlu, “Tarım sektörü küresel ısınmayla birlikte stratejik bir önem kazandı. Türkiye olarak biz şeker fabrikalarını, Et Balık Kurumu’nu özelleştiriyoruz. Kuraklığa bağlı gıda ihtiyacının artarak sektörün stratejik önemi arttığında ciddi sorunlarla karşılaşırız. Bir tarım ülkesi olarak AB ve ABD’den tarım ürünleri ithal etmek zorunda kalırız. Geçen yıl 25 milyon çiftçi bir TL’ye alacağı gübreyi serbest piyasa ekonomisi anlayışı nedeniyle 3 yada 4 TL’ye almak zorunda kaldı. Gübre fiyatlarındaki bu artış çiftçiyi zor durumda bıraktı. Birkaç yıl sonra bu anlayış çiftçinin tamamen yok olmasına üretim yapamaz hale gelmesine neden olacaktır. Hükümet yanlış tarım politikalarından bir an önce vazgeçmelidir. Aksi takdirde tarımdaki kötüleşme artarak devam edecektir”diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2009 Salı 23:49:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?