2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

'Cumhuriyet Osmanlı'nın antitezi değil'

UŞAK ÜNİVERSİTESİ'NDE “CUMHURİYET'İN KURULUŞU VE KAZANIMLARI” KONULU PANEL

Uşak Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından hazırlanan “Atatürk'ün Uşak Ziyaretleri” projenin kapanışı nedeniyle “Cumhuriyet'in Kuruluşu ve Kazanımları” konulu panel düzenlendi.

Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Yalçın ile Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saime Yüceer’in konuşmacı olarak katıldığı panele Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Şişman başkanlık etti. Cumhuriyet'in Osmanlı İmparatorluğu'nun bir anti tezi olmadığını, en önemli kazanımları arasında milli birlik ve ulus olgusunun yer aldığını ifade eden Prof. Dr. Semih Yalçın, Cumhuriyete giden yolda kongrelerin büyük bir önem arz ettiğini söyledi.

Bir Eylül Kampüsü Güzel Sanatlar Fakültesi Mustafa Kemal Paşa Amfisi'nde düzenlenen paneli; Uşak Valisi Özdemir Çakacak, Garnizon Komutanı Jandarma Albay İsmail Özcan, Cumhuriyet Başsavcısı Hamdi Ünal Karabeyoğlu, İl Emniyet Müdürü Cafer şahin ve öğrenciler izledi. Cumhuriyet'in ilanından önce yaşanan siyasi gelişmeler, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet sonrası gelişmeler ile ilgili bir sunum yapan Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Yalçın, “Cumhuriyet bir gecede kurulmadı. Çok büyük mücadeleler verildi ve sıkıntılar yaşandı. Cumhuriyet'in ilamının Atatürk'ün bir gecede aldığı bir kararla olduğunu söylemek tarih bilimine aykırıdır. Cumhuriyet'e gelen kadar yaklaşık 30 - 40 yıl gibi bir süre geçmiştir. Ancak Cumhuriyet, Osmanlı İmparatorluğu'nun bir anti tezi değildir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün çalışmaları ve bağımsızlık sayesinde ilan edilen Cumhuriyetin kazanımlarını arasında en önemlisi 'Milli Birlik' olgusudur. Kurtuluş Savaşı'nın en önemli günlerinde bile yaşanan siyasi gelişmeler Cumhuriyet'i zorunlu hale getirmiştir "dedi.

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Şişman ise dünyada yaşanan tüm önemli siyasi gelişmelerin hazırlık sürelerinin olduğunu, Fransız İhtilali'nin 100 yıl sürdüğünü ancak ülkemizde Osmanlı İmparatorluğu'nun sona ermesinin ardından yaşananların Cumhuriyet'in ilamını kolaylaştırdığını ifade etti.

UŞAK ÜNİVERSİTESİ'NDE “CUMHURİYET'İN KURULUŞU VE KAZANIMLARI” KONULU PANEL
İHA
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2009 Pazartesi 18:23:02
Güncelleme :27 Ekim 2009 Salı 10:53:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?