2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Cüzzam kabus olmaktan çıktı

Uşak İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı, dünya cüzzam (Lepra) günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada cüzzam hastalığının tanısı kolay, tedavisi kesin ve erken teşhis edildiğinde önlenebildiğini söyledi.

Her yıl Ocak ayının son Pazar gününün ''Dünya Cüzzam Günü'' olarak anıldığını belirten Ali Taşçı, . Bu günü izleyen hafta boyunca Cüzzamlı kişilerin sorunları tartışılarak çözümler üretileceğini söyledi.

Cüzzam hastalığının erken teşhis edilmesinin sağlanması ve dünya standartlarına uygun bir şekilde tedavisi ve izlenmesiyle hastaları topluma kazandırılacağını söyleyen Ali Taşçı, hastalığın insanlar tarafından taşındığını ve bulaşma kaynağının da insan olduğunu dikkati çekti.

Basil hasta vücudundan dışarıya çeşitli yara salgıları ve özellikle burun salgısı ile çıkarak etrafa yayıldığını kaydeden Dr. Ali Taşçı, "İnsanlar arasındaki bulaşın nasıl olduğu kesin olarak bilinmemekle beraber; hastalığın oluşması için 2 koşulun bir arada olması gerekir. Bu bakteriye karşı doğal bağışıklık yok. Kuluçka süresi 2-7 yıldır. Hastalığa duyarlılık 3-5 yaşlarında daha fazladır. Deri ve mukoza lezyonları ile birlikte duyu kaybı, kas zayıflaması ve felçle sonuçlanan periferik sinirlerin tutulmasıdır. Geç teşhis ve yetersiz tedavi sonucu yıllar sonra sakatlıklar ortaya çıkabilir. Dünyanın geri kalmış ülkelerinde, açlık, yoksulluk, yaşam ve temizlik koşullarının kötülüğü, sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamama, iyi beslenememe, aşırı üreme, iç savaşlar, sürekli göçler gibi nedenlerle kökü kazınamamaktadır. Bu haftanın amacı, toplumun cüzzam ve cüzzamlıya karşı oluşan yanlış inançlardan, bilgisizlikten kaynaklanan korkularını önleyerek cüzzam hastalığının erken teşhis edilmesinin sağlanması, dünya standartlarına uygun bir şekilde tedavisi ve izlenmesiyle hastaları topluma kazandırmaktır " dedi.

Cüzzam hastalığında tedavinin ücretsiz olduğunu ve en az üç ilaçtan oluşan kombine tedavi ile en çok bir yıl içinde hastaların tedavi edildiğini de söyleyen Ali Taşçı, "Ülkemizde kayıt altında olan yaklaşık 2 bin hasta var. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, dünyada her yıl yaklaşık 260 bin yeni Lepra vakası tedaviye alınmaktadır. Lepraya bağlı olarak çeşitli sekel ve sakatlıklar bırakabilen komplikasyonlar gelişmektedir. Ancak etkin tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde, günümüzde Lepraya bağlı ağır sekeller önlenebilmektedir. Son yıllarda yapılan taramalarda yeni tespit edilen hasta sayısında azalma görülmektedir. Lepralı hastaların ilk tedavileri İstanbul, Ankara ve Elazığ İllerinde bulunan Lepra hastanelerinde yapılıyor. Takipleri ise yaşadıkları İldeki sağlık kuruluşlarınca yürütülmektedir. Hastaların tedavi giderleri Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır”diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2009 Cuma 14:40:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?