4
Mayıs
2024
Cumartesi
UŞAK

Derici esnafı eski günleri özlüyor

Uşak Tabak Esnaf Odası Başkanı Ali Bakır, 550 adet imalathaneden yaklaşık 80 adedinin çalıştığını belirterek, Uşak dericiliğinin tekrar eski günlerine dönmesi için çalışmaların artırılması gerektiğini söyledi.

Uşak’ta son 5 yıl öncesine kadar 550 deri işletmecisi ve imalatçının bulunduğunu belirten Bakır, Uşaklı dericiler yaşadıkları Asya-Avrupa krizi, Rusya’da rublenin 1998 yılında dolar karşılığında yüzde 400 değer yitirmesi, pazar kayıpları, ekonomik ve sosyal kayıpların ortaya çıkmasından dolayı 550 işletmeden şu anda zaman zaman çalışan 80 işletmenin kaldığını söyledi.

7 yıl öncesi işletmelerde 14 bin kişi çalışırken bu sayı şimdilerde yüzlerle ifade edilecek durumda olduğunu açıklayan Bakır, bir an önce Uşak’taki deri sektörünün canlandırılması gerektiğini belirtti.

Afyon Kocatepe Üniversitesi’ne bağlı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’yle bir araştırma geliştirdiklerini ifade eden Bakır şunları söyledi:

"Bu araştırmada Uşak’taki dericiliğin son hali ve geliştirilmesi için gerekli çalışmalar ne olmalıdır konusunda cevaplar ortaya çıkarttık. Yapılan anket sonucunda, deri üreticilerinin rekabet güçlerinin çok zayıf olduğu konusunda görüş birliğine vardık. Anket çalışması sonucunda ana başlıklar olarak deri işletmelerinin ortak işletmeler kurarak güçlerini birleştirmeleri, şirketlerin kurumsal bir yapıya kavuşmaları gerekiyor. İşletmelerin pazardaki sıkıntıları aşmak için derinin bilinen başka kullanım alanlarının bulunması, kapasite raporlarının çıkartılması, pazarlama konusunda üreticilerin daha fazla bilgi sahibi olmaları gerekiyor. Kaliteyi yakalamaları meslek odaları ile ilişkilerinin üst düzeyde olmaları, doğayı ve çevreyi koruyucu önlemlerin alınması, deri ve deri ürünleri sanayiinin alt yapısı olduğu illerde AR-GE laboratuarının ve merkezleri kurulması gerekmektedir. Çevre illerdeki deri sanayisinin Uşak’a açılması gibi konularda çalışma yapılması sonucu çıkartılmıştır".

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2005 Pazartesi 16:42:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?