4
Mayıs
2024
Cumartesi
UŞAK

Derici kan ağlıyor

Uşak Deri Sanayicileri Derneği’nin düzenlediği geleneksel kaynaşma gecesinde, sektörde yaşanan sıkıntılar ve çözüm yolları tartışıldı. Ahmet Günal yönetiminde oluşan yeni yönetim kurulu üyeleri, sıkıntıları aşmak için ortak çözüm bulmak zorunda olduklarını söyledi.

Uşak Deri Sanayicileri Derneği tarafından organize edilen Şelale Cafe’deki geleneksel dayanışma gecesinde, derici esnafının sıkıntıları masaya yatırıldı. Dernek Başkanı Ahmet Günal, gecede eski başkanlara ve gecenin düzenlenmesinde emeği geçenlere birer plaket verdi.

Yaklaşık 100 dericinin katıldığı gecede açılış konuşması yapan Günal, Uşak dericiliğinin 450 yıla aşkın bir tarihi bulunduğunu belirterek, "Babadan kalan meslek olan dericilik, zamanla baba mesleği olmaktan çıkıp, modern işletmeler ve fabrikalar haline dönüşmüştür. Uşak’ta son 3 yıla kadar 350 adet deri sanayicisi ve 320 imalathane ve fabrika vardı. Deri ihracatçısı, deri kimyasal madde satıcısı, deri makineleri üreten firmalarla birlikte sektörde toplam 550 işletmeci bulunuyordu. Şu anda Asya Avrupa krizi, Rusya’daki rublenin dolar karşısında yüzde 400 değer kaybetmesi, son yıllardaki turizm alanında yaşanan gerileme, pazar kayıpları ve sosyal sorunlar nedeniyle, çalışan 80 adet deri fabrikası kalmıştır. Son 3 yıl öncesine kadar yaklaşık 18 bin kişinin çalıştığı sektör, Türkiye ekonomisine de yıllık 1 milyar 500 bin dolar katkı sağlamaktaydı. Şu anda ise sadece 4 bin kişi istihdam edilmektedir. Gerekli önlemler alınmaz, çevre bilincinin geliştiği toplumumuzda atık tesisli bir çalışma ortamı oluşmaz ve organize olmuş deri fabrikaları kurulamaz ise, canlı hayvanın eti için kesildiği dünyada, bu yan ürünün değerlendirilememesi milli ekonomimize uğrattığı kayıplar giderek artacaktır" dedi.

Uşak Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Günal, acil olarak alınması gereken önlemlerin olduğunu ve derici esnafının içinde bulunduğu sıkıntılardan kurtulabilmesi için sektörel beraberliğin sağlanması gerektiğini vurgulayarak, "Ham derinin yüzde 1 KDV girişi olmakta yüzde 18 ile mamul hale geldikten sonra fatura edilmektedir. Bu KDV üzerindeki müthiş fark daraltılmalıdır. Deri piyasasının kurulduğu Laleli ve Zeytinburnu piyasasına, uygun ticaret sistemleri bulunmalıdır. Maliye ve bürokrasi karmaşasından kurtarılarak daha kolay işlemlerle sanayicinin dış pazarlara açılması sağlanmalıdır. Vergi oranlarının düşürülmesi de sektörde canlanma sağlayacaktır. Uşak Organize Deri Sanayi Bölgesi’ne taşınacak olan dericimize taşınma kredileri, yeni yatırım yapacaklara ise yatırım teşvik kredisi bina ve yeni makineler için uzun vadeli krediler sağlanmasını istiyoruz. En önemli sorunlarımızdan biri ise kalite ve gerekli reklamın yapılmasını istiyoruz. Yurt dışından mamul deri, deri giyim eşyası suni ve sentetik deri ithalatının yasaklanmasını da istiyoruz. Son olarak Uşak gümrüğünün işlerliği ve laboratuar kurulması sağlanmalıdır. Bu önlemler alınmadığı sürece derici esnafı kan kaybetmeye devam edecektir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2005 Salı 14:07:22
Güncelleme :5 Temmuz 2005 Salı 15:48:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?