2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

'Dünya Çevre Günü' kutlanıyor

Uşak Valisi Kayhan Kavas, “5 Haziran Dünya Çevre Günü” nedeniyle Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nce düzenlenen toplantıda çöplerini ormana atan bir ilin yöneticisi olmak istemediğini söyledi.

5 Haziran Dünya Çevre Günü kutlamaları kapsamında Uşak’ta “Çevreye Saygı Yürüyüşü” ve seminer düzenlendi. Sabah saatlerinde belediye önünden başlayan çevre yürüyüşü Atatürk Anıtı önünde sona erdi. Yürüyüş sonrasında Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminerde çevre kirliliğinin önemi anlatıldı.

Seminerde konuşan Uşak Valisi Kayhan Kavas, Allah’ın yarattığı çevreyi kirletmenin büyük günahlardan biri olduğunu ifade ederek 175 bin nüfuslu Uşak’ın çöplerini vahşice ormana döktüğünü söyledi.

Birkaç yıl önce başlatılan katı atık depolama alanı ile ilgili bir takım sıkıntıların olduğunu ve bu sıkıntıların ekonomik anlamda değil yargısal anlamda oluğunu anlatan Vali Kavas, “Katı atık depolama alanı ile ilgili yargı süreci lehimize tamamlandı. Bugüne kadar yaşadığımız sıkıntı açılan davlardan kaynaklanıyordu. Ekonomik olarak bir sıkıntı yoktu. Umarım önümüzdeki dönemde katı atık depolama alanı ile ilgili süreç hızlanır”dedi.

ÇÖPÜNÜ ORMANA DÖKEN BİR İLİN YÖNETİCİSİ OLMAK İSTEMİYORUM

Uşak’ın son yıllarda çevre konusunda ciddi yatırımlara imza attığını ve arıtması olmayan işletmenin kalmadığını söyleyen Vali Kavas, “Uşak olarak 3 adet arıtma tesisi yaptık. Arıtma tesisi yapmak çok önemli ama daha önemlisi bu tesisleri doğru bir şekilde çalıştırmak. 175 bin nüfuslu ilimiz katı atıklarını hala ormana döküyor. Bu ilin valisi olarak bu durum benim uykularımı kaçırıyor. Bu hassasiyetimi her toplantıda dile getiriyorum. Peki sizlerin uykusunu kaçırmıyor mu? Siz Uşaklılar bu durumdan rahatsız olmuyor musunuz? Allah’ın yarattığı güzelim çevreyi kirletmek büyük günahlardan biri olsa gerek. Hem dinimizde hem de çağdaş dünyada çevreyi kirletmek kötü bir durum. Çağdaş bir kent olmak için çöp sorununu çözmek zorundayız. Üç atık su arıtma tesisi bulunan bir ilin yönetici olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Ancak katı atıklarını ormana bırakan bir kentin yöneticisi olmak istemiyorum. Bu sorunu mutlaka çözmemiz gerekiyor. Çevre konusunda ilk iş olarak gençlerimizi ve çocuklarımızı duyarlı hale getirmeliyiz. Çevre bilinci bir hayat biçimidir. Eğer yaşadığımız çevreyi korumazsak bunun zararlarını hepimiz çekeriz. Çevre kirliliğine bağlı olarak hastalıklar ve zehirlenmeleri hep birlikte maruz kalırız”diye konuştu.

Çevre ve Orman İl Müdürü Ramazan Toker ise yaptığı konuşmada son yıllarda yaptıkları çevresel yatırımlar ile alınan önlemlerden bahsederek, araştırmalara göre çevre kirliliğinin yüzde 50’sinin son 35 yılda meydana geldiğini ifade etti. Küresel ısınmanın kirliliğe yüzde 49 etki yaptığına dikkat çeken Ramazan Toker, “Ülkemizde evsel sıvı atıklarının yüzde 40’ı arıtılabiliyor. Katı atıkların ise yüzde 36’sı düzenli olarak depolanıyor. Ülkemizdeki 251 organize sanayi bölgesinin 36 tanesinde arıtma tesisi bitmiş, 18 tanesinde proje aşamasında, 14 tanesinde inşaat aşamasında 14 tanesinde de belediyelerce tesis yapılmaktadır. Toplamda ise 82 adet arıtma tesisi var ve arıtma oranı sadece yüzde 32’dir. Uşak Çevre faaliyetleri yönünden 2004 yılına kadar Türkiye’de en geri iller arasında yer alıyordu. 2009 yılı itibariyle en iyi iller arasında bulunuyoruz. 2 sanayi bölgesi ve belediye evsel atık su arıtma tesisimiz çalışır durumdadır”dedi.

TEMA Uşak Şubesi Başkanı Hasan Yüksel de kentteki arıtmaların kontrolünün tam olarak yapılamadığını belirterek, katı atık sorununun bir an önce çözümlenmesi gerektiğini ifade etti.

Uşak için kentsel dönüşüm projesinin de önemine değinen Yüksel, “ Uşak plansız bir yerleşim ve düzensiz bir görünüme sahip. Bu açıdan bakıldığında kentsel dönüşümü mutlaka gerçekleştirmeliyiz. Yaşam alanlarını temiz tutarak kirliliği önleyebiliriz. Sigara konusunda alınan son kararları da yerinde buluyoruz. Küresel ısınma ve kirliliğin etkisiyle kaynaklar hızla tükeniyor, ekolojik denge bozuluyor, su ve hava kirleniyor. Yarınlara güvenle bakabilmemiz için mutlaka gereken önlemleri almalıız”diye konuştu.

Konuşmaların ardından Uşak Valisi Kayhan Kavas, çevreye duyarlı yatırımlarından dolayı bazı işletme sahiplerine plaket takdim etti.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2009 Cuma 14:02:08
Güncelleme :5 Haziran 2009 Cuma 14:05:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?