2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Ege'de nüfusun yüzde 30'u guatr hastası

Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde 5. Halk Kongresi kapsamında Tiroid Hastalıkları Sempozyumu gerçekleştirildi. Düzenlenen sempozyumda konuşan Türkiye Endokrinoloji ve Metobolizma Hastalıkları Derneği Tiroid Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Taylan Kabalak, "Ege Bölgesi'nde %30 civarında guatr hastalığına sahip insan var. Yani her üç insandan birinde guatr görülmekte. Bu nedenle tiroid önemli bir konudur. Yapılan kongrenin amacı da insanları tiroid hastalıkları konusunda bilgilendirmektir" dedi. 

Yaygın iyot kullanımının yaklaşık yedi yıldır Sağlık Bakanlığı'nca, Dünya Sağlık Teşkilatı'nın önerileri doğrultusunda zorunlu kılındığını belirten Prof. Dr. Kabalak, "Hamilellik sırasında annede ki iyotun bebeğe geçmesi durumunda bebeğin beyin gelişimi daha olumlu etkilenmektedir. Eğer iyot eksikliği söz konusu ise hamilelikte annede guatr büyümesi ortaya çıkabilir. Bu nedenle iyot kullanımı dikkat edilmesi gereken hassas bir konudur" şeklinde konuştu. 

"NORMAL KOŞULLARDA TÜKETİLİRSE HİÇ BİR YİYECEK GUATRA NEDEN OLMAZ" 

Toplumda, bazı yiyeceklerin guatra sebep olduğu, tuzun guatra olumsuz etkilerinin olabileceği gibi yanlış düşüncelerin hakim olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kabalak, normal koşullarda tüketildiği zaman hiç bir yiyeceğin guatra sebep olmadığını dile getirdi. İyotlu tuzun herkes tarafından tüketilmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Kabalak, "Sadece çok özel durumlarda doktorun ikazı ile geçici olarak iyotlu tuz yasaklanır. Bir de tiroid kanserlerinde iyotlu tuz kullanılmaz.. 

Onun dışında iyotlu tuzun guatr hastalığına hiç bir olumsuz etkisi yoktur" diye konuştu. Tiroid hastalıkları konusunun Ege Bölgesi'nde Endokrinoloji Bilim Dalı'nın katkılarıyla gerçekleştirilen bir atılım olduğuna işaret eden Prof. Dr. Kabalak, bu çalışmanın Türkiye'de en iyiler arasında bulunduğunu belirtti.
iha
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2007 Cumartesi 13:49:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
umut bozkaya IP: 88.226.178.xxx Tarih : 10.03.2007 18:07:05
neden insanlara içtikleri sulara dikkat etmesi gerektiği söylenmiyo su daki aşırı miktardaki klor un hiç mi etkisi yok öğrenmek istiyorum .HERKES İÇTİĞİ SUYA DİKKAT ETSİN ÖZELLİKLE DE YAZ AYLARINDA