Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, 2010 yılında ekmeğe zam yapılacağını ifade ederek zammın Şubat ve Mart aylarında olmayacağını söyledi. Halk sağlığını hiçe sayarak hijyen kurlarına uygun olmadan ekmek üreten işletmelerin bir saat dahi açık tutulamayacağını belirten Balcı yetkili birimleri bu konuda hassas davranmaya davet etti.
Uşak Fırıncılar Odası’nı ziyaret etmek amacıyla kente gelen ve oda binasında gazetecilere ekmek zammı ile ilgili açıklamalarda bulunan Halil İbrahim Balcı, ekmek ithalatı konusunda bir açıklama yapan Türkiye Ziraatciler Deneği Başkanı İbrahim Yetkin’i eleştirdi. Balcı, İbrahim Yetkin’in emek zammı ve ithalatı ile ilgili açıklama yapmaya hakkı olmadığını söyledi ve Yetkin’i ekmek üzerinden siyaset yapmakla suçladı. 2010 yılında ekmeğe zam yapılacağını ancak bu zammın Şubat ve Mart ayından sonra olacağını kaydeden Halil İbrahim Balcı, hijyen olmayan ekmek imalathanelerinin mesleğin kara lekesi olduğunu ve bu tür imalathanelerin bir saat dahi açık tutulmaması gerektiğini ifade etti. Türkiye’deki ekmem fiyatlarının bir çok AB ve dünya ülkesinden yüksek olmadığını da iddia eden Halil İbrahim Balcı, “Almanya’da ekmeğin kilogram fiyatı 4,5 TL bizde ise 2,5 TL’dir. Uşak’ta ise ekmeğin kilogramı 2,1 TL’dir”dedi.
EKMEK FİYATLARI ZAMLANACAK
Halil İbrahim Balcı, ekmek fiyatlarına 2008 yılından bu yana zam yapılmadığını ve bu yıl içinde bir artış olacağını ifade ederek artışın makul seviyede olacağını ifade etti. Ekmek zammı ile ilgili kesin bir tarih vermekten kaçınan Balcı Şubat ve Mart ayında zam olmayacağını ancak 2010 yılı içinde zammın olacağını söylemekle yetindi. Balcı ekmek zammı ile ilgili şunları söyledi; “2010 yılında ekmek fiyatlarında bir artış olacak. Ama Şubat ve Mart ayında bir artış söz konusu değil. Daha sonraki aylarda makul bir artış söz konusu olacak. Biz mevcut fiyatla dayanabildiğimiz kadar dayanacağız ve sonunda makul bir zam yapılacak. Fırıncıları da mağdur etmemeliyiz 2008 yılından bu yana zam yapılmıyor. Girdi maliyetleri sürekli artıyor. Fırıncıların bu durumdan mağdur olmaması için artışları mecburen ekmeğe yansıtacağız”
HALK SAĞLIĞI İLE OYNAYAN İMALATHANELERE TAHAMMÜLÜMÜZ YOK
Federasyon olarak hijyen ve halk salığına önem verdiklerini de belirten Balcı,”Hijyen kurallarına uymadan gelişi güzel ekmek üreten fırınlar var ise yetkililerin harekete geçmesi gerekiyor. Bu tür işletmelere bir saat dahi müsaade etmemesi ve kapatması gerekiyor. Bu tür işletmeler esnafımız için de kara bir lekedir. Bir kez daha tekrarlıyorum. Hijyen olmayan ortamda üretim yapan fırın var ise yetkili birimler bu tür işletmeleri derhal kapatmalıdır.Halk sağlığı çok önemlidir. Halk sağlığına uygun olmayan işletmelerde üretim yapılması doğru değildir.
Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı,sözlerini şöyle tamamladı; “2009 yılında 20 milyon buğday üretimi gerçekleşti 2010 da daha fazla üretim olacak. Ziraatçiler Derneği Başkanı Yetkin’in “buğday üretiminde düşüş olacak ve böyle giderse ekmek ithalatına başlarız” şeklindeki açıklamasını kınıyoruz. ekmek gibi hassas bir konuda kamuoyuna yanlış beyanat vermesini kınıyoruz. 2007 yılından bu yana 900 bin ton buğday ithalatı gerçekleşti. Bu zaman zaman ithal edilir bundan daha doğal bir şey olamaz. Toprak Mahsulleri Ofisi piyasayı dengelemek adına ithalat yapması normaldir. Yoksa ülkemizde buğday üretimi yeterlidir. Yurt dışında da ekmek fiyatları ülkemizden ucuz değil. Ekmek konusunda açıklamayı yapacak olan ilgili bakanlıklar ve Türkiye Fırıncılar Federasyonu’dur Ziraatçiler Derneği değildir. Ekmek raporunu açıklıyorum diye ekmek fiyatlarını açıklaması doğru değil. Ekmekle gündeme gelme, ekmek üzerinden siyaset yapma devri kapanmıştır. Bunu bilmeleri gerekiyor. Herkes kendi asli konusunda açıklama yapsın. 300 tane ziraat teknikerinin yapacağı bir açıklama değildir bu konular. Ne çiftçi ne de ekmek konusunda bir açıklama yapmaya hakları yoktur”
zaten bir ona zam qeLmemişTi onada qeLdi Tam oLdu 5 tL yapsınLarda MiLLet aç otursuN zateN iş ßuLamıyor kimse birde ekmek zamLarsa ßu İnsanLar HaLi Ne oLur ?? hep Zam az da İş VeriNN