5
Mayıs
2024
Pazar
UŞAK

Erdem Yücel: Müzeler sahte eser dolu

Kenthaber'in Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Erdem Yücel, Sabah gazetesine verdiği demeçte, Uşak Müzesi'nde yaşanan sahte eser skandalının Türkiye'nin birçok müzesi için geçerli olduğunu söyledi. 

Ayasofya gibi bir çok önemli müzede görev alan arkeolog ve sanat tarihçisi Erdem Yücel bazı müzelerde sahte eser sayısının inanılmayacak düzeyde olduğunu belirterek, "Personel kısıtlamasına gittiler. Eskiden Sayıştay'dan gönderilen müfettişler arkeolog veya sanat tarihçiydi, şimdi hukukçular geliyor. Onlar da neyin nasıl olduğunu bilemiyorlar" dedi.

EN AZ 3 BİN ESER KAYIP 

Uluslararası polis teşkilatı Interpol'ün çalıntı eserler bölümü Türkiye'den kaçırılan tarihi eserlerin resimleriyle dolarken, Kültür Bakanlığı, "gizli kayıt" ile başta Interpol olmak üzere müzelere, antikacılara, koleksiyonculara ve emniyet birimlerine verdiği raporla, tarihi değeri oldukça yüksek 3 bin eserin çalındığını haber verdi. 

Türkiye'den kaçırılan tarihi eserler üzerinde araştırmalar yapan Türk sanat tarihçileri, yabancı ülke müzelerindeki Anadolu'ya ait eserlerin fotoğrafları nı 150-300 dolar arasında ücret ödeyerek çekebiliyorlar. 

Arkeolog Erdem Yücel, bunun bir trajedi olduğunu belirterek, "Kendi eserlerimizin görüntüsü için ücret ödüyoruz. Ama şunu söyleyebilirim ki bizden iyi koruyorlar. Çoğu yabancı müzede flaş kullanmak bile yasak" diyor. Müzelerdeki envanterin sağlıklı olmaması, işe başlayan yeni personelin eskiye dönük bilgiden yoksun olmasına neden oluyor. Bir çok müzede birbirinden kıymetli tarihi eserleri kayıt altına alacak kurulun fotoğraf makinesi bile yok.

KORUMA İÇİN TESCİL GEREKLİ 

Tarihi eserlerin korunabilmesi için tescil edilmesi gerekiyor. Kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurulları, teknik yetersizlik ve personel eksikliği nedeniyle görevini yerine getiremiyor. Doğu bölgelerinde 3-4 bin kültür varlığı tescil edilmeyi bekliyor.
.
Yayın Tarihi : 3 Haziran 2006 Cumartesi 16:27:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?