8
Mayıs
2024
Çarşamba
UŞAK

Eşme kilimi saç modeli oldu

EŞME KİLİMİ İLGİNÇ SAÇ MODELİNE İLHAM KAYNAĞI OLDU

Murat Arıtürk Mesleki Eğitim Merkezi’nin hazırladığı ve “Uşak Rüzgarı” adını verdiği, Eşme kilimini saç stili haline getiren proje büyük ilgi topladı. Farklı renk ve motiflerin birleşimiyle oluşturulan saç stili, 5 kişilik ekip çalışmasıyla hazırlandı. Uşak Rüzgarı Proje Koordinatörü Pervin Karatoprak, ekip çalışmasıyla eşsiz bir stil oluşturduklarını söyledi.

Uşak’ta her yıl festivali yapılan Eşme kilimleri, sıra dışı bir saç stiline ilham kaynağı oldu. Tutkulu sevgiyi anlatan kırmızı, keder anlamına gelen mor, muradı gösteren yeşil ve ümidi simgeleyen maviden yapılan ve her motifin ayrı bir öyküyü anlattığı Eşme kilimleri ‘Uşak Rüzgarı’ adlı saç stiline de ilham kaynağı oldu.

Tarihte ihtişamlı yapılardan köy evlerine kadar bir çok mekanı süsleyen Eşme kilimlerinden esinlenen Murat Arıtürk Mesleki Eğitim Merkezi’nde kuaförlük ve güzellik öğretmeni Pervin Karatoprak, proje ile ilgili bilgi verdi. 5 kişilik bir ekiple Eşme kilimlerini incelediklerini ve arından saç stili olarak kullanmaya karar verdiklerini belirten Karatoprak, ”Kök boyadan yapılan ve Uşak Rüzgarı adını verdiğimiz saç modelini oluşturmak için çıtçıt, postiş ve alt zemin malzemesi kullandık”dedi.

Projenin başarılı olabilmesi için yöresel kuyafetleri seçtiklerini de söyleyen Pervin Karatoprak, “Uşak ve Eşme yöresinde kullanılan eski kıyafetler tek tek incelendi. Kadınların altın süslü başlıklar, uzun etekli gömlekler, girikli denilen yırtmaçlı entariler, modelli şalvarlar, ayaklara yün çorap ve laçin denilen ayakkabılar kullanıldı. Murat Arıtürk Mesleki Eğitim Merkezi’nde kuaförlük eğitimi alan Çidem Şahan, kilimden oluşturulan saç ve dönemin kıyafetlerinin mankeni oldu. Kıyafetler ve saç modelimiz Osmanlı dönemi kadınını yansıtıyor.

Başlangıçta bu stili yapmakta çok zorlanacağımızı düşündük. Fakat uzun bir çalışmanın ardından sıra dışı bir tasarım ortaya çıktı. Kenti tanıtmayı amaçlayan bu çalışma ile yarışmalara katılmayı düşünüyoruz” dedi.

EŞME KİLİMİ İLGİNÇ SAÇ MODELİNE İLHAM KAYNAĞI OLDU
EŞME KİLİMİ İLGİNÇ SAÇ MODELİNE İLHAM KAYNAĞI OLDU
İHA
Yayın Tarihi : 23 Mart 2011 Çarşamba 11:13:03
Güncelleme :23 Mart 2011 Çarşamba 17:39:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?