2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Eşme'de kilimcilik can çekişiyor

Eşme Belediye Başkanı Ahmet Yıldırım, ilçeyle özdeşleşen el dokuması kilimciliğin yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi.

Kilimci esnafının yüzde 60’ının mesleği bıraktığını anlatan Başkan Yıldırım, küresel ekonomik krizin de sektörü olumsuz etkilediğini ifade etti.

Eşme’nin sembolü olan kilimin Uşak için önemli bir tanıtım aracı olabileceğine ifade eden Başkan Yıldırım, sektörde yaşanan sıkıntılar nedeniyle kilimciliğin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu kaydetti.

İlçede kilim üreticilerinin günden güne azaldığını belirten Yıldırım, “Kilim sektörü bugün çok büyük bir sıkıntı içinde. Biz kilimciler için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Şu anda kilim üreten insanımız doğru dürüst kalmadı. Kilim bizim milli bir değerimiz. İç piyasada Çin ve Hindistan’dan gelen ürünler bizi zor duruma soktu. Mevcut sıkıntılara küresel ekonomik krizde etkilenince ilçemizde kilimcilik yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı”dedi.

Eşme kilimini ve kilimciliği ayakta tutulabilmek için devlet desteği sağlanması gerektiğinin önemine değinin Belediye Başkanı Ahmet Yıldırım, “Kilimcinin sorunlarını çözmemiz gerekiyor. Bu sorunları biz tek başımıza çözemeyiz. Kilim evlerde tezgahlarda dokunur ve bu bağlamda büyük bir atölye kurulmalıdır. Kültür Bakanlığı’na bu konuyu açtık fakat şuana kadar herhangi bir cevap alamadık. Yeni çıkan teşvik ve istihdam paketinde de kilimin yer almaması bizi üzdü. Uşaklı 3 milletvekilimizin de Eşme kökenli olmasına rağmen teşvikte kilime yer verilmemesi üzüntü verici. Geçtiğimiz yıllarda 10 olan kilim üreten esnaf sayımız bugün 3'e düştü”diye konuştu.

HER RENK AYRI BİR ANLAM TAŞIYOR

Eşme kilimlerinin ününün Türkiye'nin yanı sıra pek çok dünya ülkesine de yayılmış durumda olduğunu da sözlerine ekleyen Yıldırım, Eşme ve köylerinde özellikle kış aylarında dokunan kilimlerde yün, pamuk, kıl, tiftik, gibi liflerden elde edilen ipliklerin kullanıldığını belirterek sözlerini şöyle tamamladı; “Kırmızı, yeşil, mavi, siyah, beyaz, kahverengi ve lacivert Eşme kilimlerinde en yaygın kullanılan renklerdir. Yeşil murat, mavi ümit, kırmızı tutkulu sevgi anlamına geliyor. Kederin rengi mor. Matemin rengi ise bazen siyah bazen beyaz oluyor. Renk renk iplerle desenler yapılıyor. Eşme kilimlerinde koç boynuzu, salkım, dal, elibelinde, bintepe, kıvrım, altınbaş gibi pek çok desen kullanılıyor. Dokumacılık Eşme'nin en önemli geçim kaynaklarından biri. Halkın kendi ihtiyacı için dokuduğu eski kilimlerde iplikler dokuyucu tarafından eğrilip bükülmüş ve doğal boya ile boyandıktan sonra kullanılmış. Ancak 1980'lerden sonra kilimlerin ticari amaçla üretilmeye başlanması, geleneksel çizgide bazı değişikliklere yol açmış. Yöre insanı ticari kilimin gelişiyle sentetik boyalı makine eğirmesi ip ile tanıştı. Modern hayatın getirdiği kolaylıklar emek ve zaman isteyen el eğirmesi, ipin ve doğal boyacılığın yerini aldı. Bunlar bugün sadece alıcının özel siparişi ile kullanılıyor”şeklinde konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2009 Cuma 16:05:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?