Uşak Sanayici İşadamları Derneği (USİAD) Başkanı Mustafa Kuvvet, küresel rekabette işletmelerin donanımlı olması gerektiğini söylerdi. Uşak’ta aylık 5 bin 190 ton iplik üretimi yapıldığını söyleyen Kuvvet, “ Aylık bin 890 ton elyaf ihracatımız var gücümüzün farkına varmak zorundayız”dedi.
USİAD binasında rejenere iplik üreticilerinin ve tedarikçilerinin sorunları ve çözüm yolları konulu toplantıda konuşan Mustafa Kuvvet, Uşaklı sanayicilerin ayakta kalabilmesi için dış gelişmeleri iyi takip edip dönüşüme ayak uydurmaları gerektiğini kaydetti.
Uşak Sanayici ve İş adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kuvvet, geçtiğimiz günlerde yaptıkları anket sonuçlarını değerlendirerek “Uşakta toplam 26 bin 750 rotor var, toplam tüketilen açma günlük 4 bin 770 ton, günlük toplam tüketilen polyester 1 bin 200 ton. Ortalama verilen fire günlük %15 ,kaba ve ince günlük üretilen iplik 173 ton. Aylık ise 5 bin 190 ton, elyafta ihracatımız aylık bin 890 ton olarak gerçekleşmektedir. Bu bizim için bir güçtür, gücümüzün farkına varalım” dedi.
KOBİ'lerin ülke ekonomisi için önemine değinen Kuvvet, "KOBİ’lerimizin ihtiyaçları doğru tespit edilmeli, yeniliklere açık olmaları sağlanmalıdır. KOBİEler, özellikle kurumsallaşma, ihracat bilinci, markalaşma ve yenilikçilik konularında bilinçlendirilmelidir. Günümüz koşullarında maliyetlerin en aza indirilmesi konusunda yeni atılımlar rekabet gücünü etkiler. İşletmeler maliyet hesabı yaparken genel işletim harcamaları, İşletme faaliyetleri sırasındaki ulaşım, işletmenin yapacağı stratejik yatırımlar, elektrik işletim gideri, işletme iletişim gideri ,işletmenin bakım masrafları, işletme temizlik gideri, personel maliyeti ve amortisman maliyeti dikkate almalıdır.”dedi.
İç piyasada yaşanan haksız rekabete de değinen Başkan Kuvvet, “Biz kendi içimizdeki, kendi şehrimizdeki arkadaşlarımızla özellikle dış müşterilere karşı zorlandığımız rekabetlere, karsız çalışmalar içerisine giriyoruz. Dolayısı ile buda hem kendimizin hem sektörün büyümesini engelliyor. Tabiî ki hepimizin sorunları çok farklı ama burada biraz daha sağduyulu yaklaşılması gerektiği kanaatindeyim. Ölçekleri büyütme adına gerekirse sadece iplik üretmekle kalmayıp, inovasyon yaparak sektörümüzle örtüşen sektörlere de geçiş yapabiliriz. Kalitenin her zaman ön planda olması gerekiyor. Kalite konusunda iyi bir yol aldık ancak yeterli olmadığı kanaatindeyim. Kalitemizi daha da geliştirmemiz gerekiyor. Ayrıca dış gelişmeleri iyi takip ederek dönüşüme ayak uydurmamız gerekiyor ki ayakta kalabilelim” şeklinde konuştu.