2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Günde 5 milyon ekmek çöpe gidiyor

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, günlük 5 milyon ekmeğin çöpe atıldığını ifade ederek israfı önlemek için 2010 yılında çalışma başlatacaklarını söyledi. Ramazan öncesi ekmeğe zam yapmayacaklarını belirten Balcı,Türkiye genelinde 20 bin fırın olduğunu ifade etti.

Uşak Fırıncılar Odası Başkanı Hasan Kurnaz'ın yeni ekmek fırını açılışı için Uşak'a gelen Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, 3 ay içerisinde ekmeğe zam yapmayacaklarını açıkladı.

Türkiye genelinde 20 bin ekmek fırını olduğunu ve bunların yüzde 15'inin kayıtdışı olduğunu söyleyen Halil İbrahim Balcı, kayıt dışı fırınların önlenmesi için yerel yöneticilerin daha kararlı davranması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'de günlük 82 milyon ekmek üretildiğini anlatan Balcı, "Üretilen ekmeğin 77 milyonu tüketiliyor geri kalan 5 milyon ekmek israf ediliyor. Bu ekmeklerin yüzde 50'si fırınlarda fazla üretim nedeniyle israf ediliyor. 5 Milyon ekmeğin günlük maliyeti 3 milyon 500 bin TL'dir. Yani Türkiye her gün 3 milyon 500 bin TL'lik ekmeği çöpe atıyor. Bu israfın önüne geçmemiz gerekiyor. Biz federasyon olarak 2010 yılında israfın önlenmesi için bir çalışma başlatacağız. Bunun alt yapısını hazırlıyoruz. Televizyonlarda, okullarda ve sivil toplum örgütlerinde israfın önlenmesi için kampanyalar yürüteceğiz. Herşeyden önce halkı israfa karşı bilinçlendirmeliyiz. Halkı bilinçlendirdiğimizde israfı önleyebileceğimizi düşünüyoruz"dedi.

EKMEĞE 3 AY ZAM YOK

Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, geçtiğimiz hafa Ramazan ayında kullanılan pidelerle ilgili fiyatları açıkladıklarını belirterek şunları söyledi; "Türkiye'de ilk defa iki yıl zamsız pide satacağız. Bunun dışında ekmeğe 3 ay zam yapmaya kararı aldık. Bu kararımızı illerdeki odalarımıza genelge olarak gönderdik. Bu karar 3 ay sonra zam yapacağımız anlamına gelmez. Biz halkın sağlıklı ve ucuj ekmek yemesi için elimizen gelen geyreti gösterioruz. Türkiye'de 20 bin fırın var. Bu fırınların yüzde 15'i kayıt dışıdır. Yerel yönetimler bu kayıt dışı fırınlarla mücadele etmelidir. Şuanda en az 25 yıl fırın açılmasa ihtiyacımızı karşılayacak ekmeği üretebilecek durumdayız. Belediyelerin halka ucuz ekmek satmak için fırın açmasına karşıyız. Ancak halka ucuz ekmek temin etmesine karşı değiliz. Belediyeler halka yardımcı olmak istiyorlarsa kendi hizmet alanları içerisinde yardımcı olsunlar. Su faturalarında kolaylık sağlasınlar. Vatandaşı ucuz ekmek satacağız diye yazın sıcağında kışın soğuğunda sırada bekletmeye hakları yok. Biz bu davranışlara karşıyız"

 

iha
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2009 Cuma 17:26:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?