2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Hamam Boğazı yatırım bekliyor

HAMAM BOĞAZI TERMAL TURİZM VE TEKNOLOJİK SERA YATIRIMLARINA AÇILIYOR

Uşak’ın Banaz İlçesi’nde bulunan ve 2005 yılında termal turizm alanı ilan edilen Hamam Boğazı Termal Tesisleri’nin turizme kazandırılması için çalışmalar devam ediyor. AK Parti Uşak Milletvekili Nuri Uslu ile AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili ve Meclis Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Sait Açba, termal tesislerde yatırımcılarla birlikte inceleme gezisi düzenledi.

Hamam Boğazı Termal Tesisleri’nin turizme kazandırılması amacıyla bölgeye yatırımcı getirerek inceleme gezisi düzenleyen AK Partili iki milletvekili yatırım yapmak isteyen işadamlarını her türlü kolaylığın sağlanacağını söyledi. Dün Ankara’dan bir grup yatırımcı getirerek bölgede incelemelerde bulunan milletvekilleri bölgenin turizm, teknolojik sera ve Banaz İlçesi’nin sıcak su ile ısıtılması projesini hayata geçirmek için çalıştıklarını söyledi. Dün gün boyu devam eden inceleme gezisine Uşak Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, Kültür ve Turizm İl Müdürü Şerif Arıtürk, Banaz İlçe Kaymakamı Mustafa Asım Aklan, AK Parti İl Başkanı Hilmi Alper ve yatırımcılar katıldı. Gezide Tarım İl Müdürü Atilla Arslan ile Kültür ve Turizm İl Müdürü Şerif Arıtürk bölgedeki potansiyelle ilgili yatırımcılara birer brifing verdi.

Frigya bölgesi içindeki Uşak'ın önemli kaplıcalara sahip olduğunu bölgenin kalkınması için turizmin büyük önem taşıdığını ifade eden AK Parti Uşak Milletvekili Nuri Uslu, bölgede turizm amaçlı otel, teknolojik sera ve Banaz İlçesi’nin sıcak su ile ısıtılması projeleri üzerinde durduklarını söyledi. Bu üç projenin önüne engel teşkil edecek hiçbir adımın atılmaması gerektiğinin önemine değinen Uslu,” Burada hiç kimse bize engel çıkartacak bir adım atmasın. Uşak ve Banazlılara sesleniyorum, böyle bir adım atarsanız karşınızda beni bulursunuz”dedi. Hamam Boğazı bölgesindeki sıcak suyun yaklaşık 500 yıldır boşa aktığını anlatan Uslu, bölgedeki termal potansiyeli harekete geçirmek için ellerinden gelen gayreti sarf ettiklerini söyledi.

 

ÖNCELİĞİMİZ TURİZM YATIRIMLARI

Hamam Boğazı bölgesindeki önceliğin turizm yatırımları olduğunu kaydeden Nuri Uslu şunları söyledi; “2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı bölgeyi termal turizm alanı ilan etti. Bu bölgede çok ciddi bir termal potansiyel var. Yanı başımızda Afyonkarahisar var. Afyonkarahisar’da önemli termal yatırımları var. Afyonkarahisar’daki sıcak su 500 metre derinlikten çıkartılarak turizmde kullanılıyor. Bizim Hamam Boğazı bölgesinde ise sıcak su yüzeyde bulunuyor Bu sıcak su yüz yıllardan beri boşa akıyor. Buradaki termal cenneti değerlendirmek zorundayız. Hiç kimse buradaki yatırımların önünü kesecek adımlar atmaya kalkmasın. Uşak ve Banazlılara bu konuda uyarıyorum. Eğer bu bölgede düşündüğümüz yatırımları engelleyecek adım atarsanız karşınızda beni bulursunuz. Hamam Boğazı’nda üç ayrı projeyi hayata geçireceğiz. Ancak önceliğimiz turizm amaçlı 5 yıldızlı otellerin inşa edilmesidir. İkinci aşamada ise ihracata yönelik tarım amacıyla teknolojik sera yatırımları ve üçüncü olarak da Banaz’daki konutların buradaki sıcak su ile ısıtılmasıdır. Turizm ve Tarım Müdürlerimiz bu konularda çok dikkatli olacak. Bölgede sıcak su aramak amacıyla 6 kişinin Özel İdare’den ruhsat aldığını öğrendik. Bu çok büyük bir hatadır. Böyle bir hatayı kabul edemeyiz. Biz gece gündüz burayı turizm merkezi haline dönüştürmek için çalışırken bu tür engellemelerle karşılaşmak istemiyoruz”dedi.

 

KALKINMADA KOMŞU İLLER OLARAK GÜÇ BİRLİĞİ YAPACAĞIZ

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili ve Meclis Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Sait Açba ise bölgenin turizm ve teknolojik sera yatırımları için çok ideal olduğunu Afyonkarahisar’da örnekleri olan bu tür yatırımları Hamam Boğazı’nda da gerçekleştirmek istediklerini söyledi. Açba komşu iki il olarak bölgeyi bir bütün olarak değerlendirdiklerini ve el ele verip yörenin termal merkez haline dönüştürülmesi için çalıştıklarını belirtti. Hamam Boğazı’nda yatırım yapacak girişimcilere yardımcı olacaklarını ve ihtiyaç duyulan yasal düzenlemeleri de gerçekleştireceklerini kaydeden Açba şunları söyledi; “Hamam Boğazı Afyonkarahisar ve yıl sonuna kadar ihaleye çıkacağımız uluslar arası Zafer Havaalanına çok yakın. Bu bölge Afyon’a 70, uluslar arası havaalanına ise 40 kilometre uzaklıkta. Bu nedenle hem ihracata yönelik teknolojik sera hem de turizm yatırımları için ideal bir yer. Buradaki mevcut sıcak su kuyuları günlük 7 bin 500 kişiye hizmet verebilecek kapasitede. Şuanda burada 3 adet sıcak su kuyusu var. Mevcut yapıyla 5 adet otel inşa edilebilecek durumda. Yeni sondajlarla birlikte çok daha fazla yatırım yapılabilir. Teknolojik sera yatırımları da oldukça önemli. Sıcak suyun çıktığı alana 5 kilometre yakınlıktaki meralarda teknolojik sera yatırımları planlıyoruz. Toprak yapısı ve sıcak su potansiyelini değerlendirdiğimizde bin metrekarelik bir alandan ihracata yönelik 60 ton ürün elde edilebilir. Komşu iller olarak kalkınmada güç birliği yapmak için çalışıyoruz. Dolayısıyla bu bölgedeki en ideal kalkınma modeli teknolojik sera ve turizm yatırımlardır. Gerekli düzenlemeler yapılırsa bir yıl içerisinde bu alanda 80 ile 100 dönümlük teknolojik sera yatırımı gerçekleştirilebilir. İlerleyen dönemlerde de bölgenin su potansiyeline bağlı olarak bu yatırımlar genişletilecektir. En büyük avantaj ise karayolu, hava yolu ve demiryolu ulaşımının çok elverişli olmasıdır. Çünkü Altıntaş’ta kurulacak uluslar arası havaalanı buraya 40, Uşak Havaalanı 30 kilometre uzaklıkta. İzmir-Ankara yolu üzerindeki bu bölge karayolu ile de ulaşımı ve elde edilecek ürünlerin taşınması çok kolay. Bu potansiyeli doğru yatırımlarla değerlendirmek zorundayız”

 

TURİZM MÜDÜRÜ YATIRIMCILARA BİLGİ VERDİ

İnceleme gezisinde turizm alanı ilan edilen bölgeyi ve sıcak su potansiyelini içeren bir sunum yaparak yatırımcılarla milletvekillerine bilgi veren Kültür ve Turizm İl Müdürü Şerif Arıtürk ise” Hamam Boğazı’nda ilk olarak 230 hektar alan 2005 yılında turizm alanı ilan edildi. Buna ilave olarak 2008 yılında bu alan bir milyon hektara çıkartıldı. Böylece Hamam Boğazı termal bölgesinde geniş bir alan turizm bölgesi haline geldi. Hamam Boğazı'nda jeolojik etüt çalışmaları ile imar planları hazırlandı. Öncelikle bölgenin haritalarını ihaleyle yaptık. Bunun ardından jeolojik etüt raporunu hazırladık. Mevzii imar planı ve hali hazır haritalarını çıkarttık. Bunun yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda mühendis ekip gerekli incelemesini yaparak 1/25000 ölçekli imar planını hazırladı. 2009 yılında bakanlık yerli ve yabancı yatırımcılara yer tahsisi yapacak duruma geldi. Hamam Boğazı'nda şuandaki 3 sıcak su kuyusunun olduğu bölgede 5 konaklama tesis kurulmasını planlıyoruz. Bu tesisler, 5 yıldızlı konaklama tesisleri olacak. Hamam Boğazı'nda günlük 7-8 bin kişiye yetecek kadar sıcak su var. Burada 3 adet sıcak su kuyusu var. 65 derece su sıcaklığı mevcut. Şuanda bu kuyuların suları boşa akıyor”şeklinde konuştu.

Milletvekilleri ve beraberindeki yatırımcı heyet bilgilendirme toplantısının ardından önce Termal Tesisler ile sıcak su kuyularını ardından da teknolojik sera yatırımlarının yapılabileceği Güllüçam Köyü yakınlarındaki mera alanlarını inceledi. Akşam saatlerine kadar devam eden incelemelerin ardından milletvekilleri kentten ayrılırken bugün de bölgede yatırım yapmayı düşünen işadamlarının Kültür ve Turizm Müdürü ile Tarım İl Müdürü eşliğinde incelemelerde bulunacağı öğrenildi.

HAMAM BOĞAZI TERMAL TURİZM VE TEKNOLOJİK SERA YATIRIMLARINA AÇILIYOR
HAMAM BOĞAZI TERMAL TURİZM VE TEKNOLOJİK SERA YATIRIMLARINA AÇILIYOR
HAMAM BOĞAZI TERMAL TURİZM VE TEKNOLOJİK SERA YATIRIMLARINA AÇILIYOR
HAMAM BOĞAZI TERMAL TURİZM VE TEKNOLOJİK SERA YATIRIMLARINA AÇILIYOR
HAMAM BOĞAZI TERMAL TURİZM VE TEKNOLOJİK SERA YATIRIMLARINA AÇILIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2009 Cumartesi 11:25:03
Güncelleme :10 Ekim 2009 Cumartesi 11:34:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?