2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Hava kirliliği uyarısı

Yaklaşık iki yıl önce doğalgaz ile tanışan Uşak, doğalgaz kullanımında beklenen seviyeye ulaşamayınca hava kirliliği sorunundan kurtulamadı. Belediye yetkilileri hava kirliliğinin halkın sağlığını tehdit edecek seviyede olduğunu tespit ettiklerini belirtip vatandaşları uyardı. 

Doğalgaz'ın kente gelmesiyle birlikte hava kirliliğinin azalacağı tahminleri doğalgaz kullanımının yetersiz olması nedeniyle gerçekleşmedi. İki yılda sadece 12 bin konut doğalgaz kullanımına geçti. Uşak'ta temel hava kirleticilerinin, karbonmonoksit gazı (CO), karbondioksit (CO2), kükürtdioksit (SO2) partiküller maddeleri, konutlar ve sanayi kuruluşları ve motorlu taşıtların başlıca etkenler olduğunu belirten İl Çevre ve Orman Müdür Ramazan Toker, "Kentte ısınma amacıyla yerli linyit kömürleri, Soma Enyez, Soma Kısrakdere, Tunçbilek, Seyitömer kömürleri ve odun kullanılmaktadır. Kalorifer yakıtlarında ise genel olarak mazot ve fuel oil kullanılmaktadır. Kalorifer yakıcılarının yakma işinde eğitimsiz olmaları ve uygun yakma tekniklerini bilmemeleri, kül ve kükürt oranı yüksek olan kalitesiz kömürlerin kullanılması, Uşak'ın, Ankara -İzmir Karayolu üzerinde bulunması, bu yolun şehri adeta bir elma gibi ikiye bölmesi ve buradan geçen günlük 14 bin aracın egzoz gazı emisyonlarının yüksek olması gibi etmenler, şehirde hava kirliliği oluşturmaktadır. Bütün bunlara şehrin merkezinde bulunan sanayi tesislerinin bacalarından çıkan dumanlar ve istasyondan hareket eden kara trenler de eklenince hava kirliliği artıyor. Ancak son bir yılda kente gözle görülür düzeyde hava kirliliği azalması oldu. Öncelikle doğalgaz kullanımını arttırmamız gerekiyor.Hava kirliliğini önlememiz için ayrıca sabah saat 06 ile 09 arasındaki ilk yakışları önlememiz gerekiyor. Çünkü Uşak bir çukur içersinde olduğu için yakıtlar nedeniyle yükselen duman hava kirliliğinin artmasına neden oluyor” dedi. 

Vatandaşların yakıt seçimi konusunda tercihlerinde serbest oldukları ancak sonuçları itibariyle uygun yakıt kullanılmaması ve yakma tekniğine uyulmaması gibi sebeplerden dolayı oluşan kirli havanın herkesi etkilediğini belirten Çevre Mühendisi Reyhan Aydın, “Belediyemiz Çevre Denetim Birimi tarafından bu kirliliğin önüne geçmek amacıyla baca gazı ölçüm cihazı ile kalorifer kazanlarınızda ölçüm yapılacaktır. Sınır değerlerin aşıldığının tespiti halinde ilgili kanunlar gereğince daire başına 300 YTL ceza verilecektir” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2007 Cuma 16:37:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?