2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Haydi çocuklar aşıya

Uşak İl Sağlık Müdürlüğü, 20-26 Nisan aşı haftası nedeniyle 8 Nolu Sağlık Ocağı’nda bir tören düzenledi. İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı, aşının insanları hastalıklardan koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulandığını söyledi.

20-26 Nisan aşı haftası nedeniyle 8 Nolu Sağlık Ocağı’nda düzenlenen törende İl Sağlık Müdürü Ali Taşı, Vali Yardımcısı Ertuğ Şevket Aksoy ile birlikte 5 yaş altındaki eksik aşılı çocuklara yönelik yürütülecek aşılama çalışmalarını başlattı.

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesinin girişimleri ile kabul edilen ve 2005 yılından buyana kutlanan Avrupa Aşı Haftası etkinlikleri'nin amacının halkı bilinçlendirmek olduğunu ifade eden Ali Taşçı, Aşı Haftası etkinlikleri kapsamında okullarda resim, şiir ve kompozisyon yarışmaları düzenleneceğini kaydetti.

Dr. Ali Taşçı etkinliklerinin ana temasının Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Her şeyin Başı Sağlık, Sağlığın Başı Aşı" olarak belirlendiğini ifade etti. Mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak geliştirilen biyolojik maddelere Aşı isminin verildiğini dile getiren Sağlık Müdürü Ali Taşçı " Aşı insanları hastalıklardan koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır. Aşılama her çocuk için yaşamsaldır, her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı vardır. Dünyada her yıl; Difteri, Boğmaca, Yenidoğan tetanozu, Kızamık, Verem, Hepatit B, Menenjit ve Pnömokok nedeniyle binlerce çocuk hastalanmakta ve ölmektedir. Oysa ki bu hastalıkların hepsi aşı ile önlenebilir hastalıklardır. Genişletilmiş Bağışıklama Programı’nın amacı aşı ile önlenebilir hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlık ve ölümlerin engellenmesidir"dedi.

Yürütülen aşı kampanyaları sayesinde son yıllarda bazı hastalıkların ortadan kalktığını söyleyen Dr. Ali Taşçı, Genişletilmiş bağışıklama programı ile çocuklar aşı ile on hastalığa karşı aşılanmaktadır. Genişletilmiş bağışıklama programında amaç, aşı ile korunabilir hastalıklardan kaynaklanan bebek, çocuk hastalıkları ile sakatlık ve ölümlerini önlemek. Hassas yaş gruplarına enfeksiyona yakalanmadan önce ulaşıp bağışıklanmalarını sağlamak. Etkinliği korunmuş aşı ile yüksek aşılama oranlarına ulaşmaktır. 2001 yılında 31 bin olan kızamık vakası 2007 de 3 olarak gerçekleşmiştir. Son 4 yıldır difteri vakası görülmemiştir. Neonatal tetanozun önlenmesinde önemli başarılar kaydedildi. Türkiye artık kızamık ve difteri gibi hastalıkları yendi bizde artık kızamık aşısı yapmıyoruz.”dedi.

Vali Yardımcısı Ertuğ Şevket Aksoy ise, Sağlık çalışanlarının özverili bir şekilde görev yaptığını ifade ederek hafta boyunca düzenlenecek kampanyalara destek vereceklerini söyledi

iha
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 15:09:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?