2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

İstihdamda yüzde 17’lik düşüş

Uşak Sanayici İşadamları Derneği (USİAD) Başkanı Mustafa Kuvvet, küresel kriz nedeniyle 2009 yılında Türkiye’nin dış kaynak bulmada sıkıntı yaşayacağını ve ekonomideki büyümenin yavaşlamaya devam edeceğini söyledi.

Dünya’nın 2009 yılında globalleşme ve kapitalist sistemi gözden geçirmesi gerektiğini savunan USİAD Başkanı Mustafa Kuvvet, “Bugünkü sistem üretimi değil spekülasyonu teşvik ediyor. Piyasa daima haklıdır görüşü artık tarihe karıştı”dedi.

Türkiye’nin gücünü ve büyüklüğünü politikacıların hala tam olarak idrak edemediğini kaydeden Mustafa Kuvvet, “ Küresel mali sistemin daraldığı, risk alma iştahının azaldığı, 2009 yılında Türkiye’nin eskisi kadar dış kaynak bulma şansı yok. Dolayısı ile son yıllarda yaşadığımız ana eğilimler tersine dönecek, Ekonomik büyüme yavaşlayacak, borçluluk oranlarının artış hızı duracak, bankaların yurt dışı borçlanmaları azalacak. Kredilerin büyümesi mevduatın gerisinde kalacak. Buna karşı kamu borçlanma senetlerinin bilançoda aldığı pay uzun yıllar sonra ilk kez büyüyecek. Söz konusu ortamda mevduat faizlerinin seyri, merkez bankasının para politikası, hazinenin borç talebi, bankaların özel sektöre kredi verme iştahı gibi çeşitli değişkenlerin rol oynadığı çoklu bir denklemin çözülmesi ile belirlenecektir. Türkiye’nin gücü ve büyüklüğünü maalesef politikacılarımız tam idrak edemediler. Türkiye o kadar büyüdü ki bu büyüklüğünü enine boyuna istikametini verecek olan kararları almakta zorluk çekiyor Türkiye’deki idareciler. Krizleri geriye dönük irdelersek 6 ayda bittiğini göremeyiz. Benim kriz grafiğimdeki göstergeler 12 veya 13 ayı gösteriyor. Burası dönüm noktası. Bunlardan sonraki aylarda krizin etkileri yavaş yavaş ortadan kalkmaktadır”dedi.

Küresel krizin Uşak’ı olumsuz etkilediğini ve istihdam oranında yüzde 17’lik bir düşüş yaşandığını anlatan Mustafa Kuvvet, “ Uşak’ta elektrik tüketiminde sanayi bölgelerinde yüzde 18 civarında düşüş var. Doğalgaz kullanımında düşüş yüzde 50 ile afakî boyuta ulaşmıştır. Peluş, battaniyede Türkiye ve dünyada 1. Konumdayız. Günlük kapasite 40 bin ile 45 bin adet üretimimiz var. Kasar ve baskı boya sistemlerinde kurulu güç 16 milyon metre aylık kapasite Türkiye’de il bazında 5. büyük kapasitedir. Tülbent bezinde Türkiye’de en büyük üretim Uşak’tadır.

Aylık bir milyon 600 bin metre üretim yapıyoruz. Uşak’a devletimizin mevcut teşvik’ in üzerine bir teşvik daha vermesi gerekiyor. Seramik sektöründe üç tane büyük çapta seramik fabrikamız var. Üçünün yıllık 37 milyon metrekarelik üretim kapasitesi var. Türkiye üretiminin yüzde 10 ile 12’sini üretmekteyiz. Ancak kriz nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Gücümüzün farkındayız ancak krizden kaynaklanan pazar daralması sanayimizi olumsuz etkiliyor. Ancak asıl olan paniğe kapılmadan, moral bozmadan soğukkanlı bir şekilde gerekli önlemleri alarak yola devam etmektir. Unutulmamalıdır ki paniğin, endişenin, tedirginliğin olduğu yerde ticaret gelişemez. Biz devletten teşvik uygulamasının uzatılmasının yanı sıra kriz ortamında yeni teşviklerinde hayata geçirilmesini istiyoruz”diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2009 Perşembe 23:59:17
Güncelleme :23 Ocak 2009 Cuma 02:44:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?