2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Kanyonlar 2 yıl sonra tabiat parkı

Uşak Çevre ve Orman İl Müdürü Ramazan Toker, Ulubey Kanyonlarını iki yıl içinde tabiat parkı ilan etmeyi hedeflediklerini söyledi. Tabiat Parkı oluşturmak için proje çalışmalarına başladıklarını belirten Ramazan Toker, tabiat parkının 5 bin hektarlık bir alanda kurulacağını ifade etti.

ABD’deki Grand Kanyonu’ndan sonra dünyanın en uzun ikinci kanyonu olduğu iddia edilen 73 kilometre uzunluğundaki Ulubey Kanyonlarında tabiat parkı oluşmak için İl Çevre ve Orman Müdürlüğü çalışmalara başladı. Çevre ve Orman Bakanlığı’na bağlı olarak Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nce oluşturulacak tabiat parkının 5 bin hektarlık bir alanda kurulacağını söyleyen Ramazan Toker, kanyonların yaklaşık 11 bin hektarlık bir alana sahip olduğunu ifade etti.

Projeyi gerçekleştirmek için ağaçlandırma çalışmalarına başladıklarını ve kanyonları iki yıl içerisinde tabiat parkı ilan etmeyi hedeflediklerini anlatan Ramazan Toker, projenin tamamlanmasının uzun yıllar alabileceğini söyledi. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın desteği ile oluşturacakları tabiat parkının kentin turizm potansiyelini arttıracağını ifade eden Toker, çalışmalar kapsamında yöreye has bitki örtüsü ve yaban hayatını oluşturacaklarını kaydetti.

Geçen yıl Uşak’ta tabiat parkı oluşturmak için başlattıkları çalışmalar kapsamında Hacıkadem Çamlığı ile Ulubey Kanyonlarını önerdiklerini Çevre ve Orman Bakanlığı’nın kanyonlarda tabiat parkı oluşturulması için kendilerine yetki verdiğini belirten Ramazan Toker, “Kanyon bölgesinde proje ve inceleme çalışmalarını tamamlayarak ağaçlandırma safhasına geçtik. “Kanyon içerisinde özellikle taban bölgesinde tarım arazileri var. Tarım arazilerini korumak ve arazi sahiplerini mağdur etmemek amacıyla park alanını küçülttük. Kanyon içerisinde yürüyüş alanları, seyir tepeleri oluşturacağız. Bölgemizin endomik bitki türlerini tespit ettik. Bu ağaçların dikimine başlıyoruz. Şuanda ağaç dikimi için zemin düzeltme çalışmalarını yapıyoruz. Ayrıca bölgemizde yaşayan yaban hayvan türlerinin yaşayıp barınabileceği alanlar inşa edip bir tür doğal hayvanat bahçesi oluşturacağız. Bu bölgemizde kekik türleri başta olmak üzere sayısız bitki türü ile çakal, tilki, keklik, domuz gibi yaban hayatı mevcut. Park oluştuğunda bölgede yetişen ancak çeşitli nedenlerden dolayı yok olan bitkileri , hayvanları orada görebilecek. Ağaçlandırma çalışmalarının tamamlanması ile birlikte kanyonları tabiat parkı olarak ilan edeceğiz. Bu aşamayı iki yılda bitirmeyi hedefliyoruz. Tabiat parkı ilan edildikten sonra da proje devam edecek. Kanyonlardaki çalışmaların tamamlanması en az 5 yıl sürecek. Ancak park ilanı yapıldıktan sonra ziyarete açılacak. Kanyonlar tabiat parkı olarak ziyarete açıldığında hem çalışmalar devam edecek hem de ziyaretçi kabul edilecek”dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2009 Çarşamba 11:46:19
Güncelleme :29 Temmuz 2009 Çarşamba 11:48:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?