3
Mayıs
2024
Cuma
UŞAK

Karahallı'da pekmez fabrikası açılışı

Uşak’ın Karahallı İlçesi’nde Kırsal Kalkınmayı Destekleme Projesi kapsamında Tarım Kredi Kooperatifi tarafından yaptırılan pekmez fabrikası düzenlenen törenle hizmete girdi. Günde 3 ton üzüm işleme kapasitesine sahip olan fabrika yöre halkına ekonomik katkı sağlayacak. 

Karahallı Organize Sanayi Bölgesi’nde Kırsal Kalkınmayı Destekleme Projesi kapsamında Kaymakamlık ve Belediye’nin teşvikleri ile kurulan fabrikanın 613 bin YTL’ye mal olduğu belirtildi. Fabrikanın açılış törenine Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım, Tarım Kredi Kooperatifleri Kütahya Bölge Müdürü Namık Yüksel, Karahallı Kaymakamı Mehmet Yılmaz, Belediye Başkanı Şadi Mercan ve Tarım İl Müdürü Atilla Arslan ile davetliler katıldı. 15 bin metrekare üzerinde kurulan ve günlük 3 ton pekmez işleme kapasitesine sahip fabrikanın 613 bin YTL’ye mal olduğu ve 147 bin YTL’nin Kırsal Kalkınmayı Destekleme Projesi kapsamında tarım il müdürlüğü tarafından hibe olarak sağlandığı bildirildi. 

Fabrikada 5 kişinin istihdam edileceğini söyleyen İlçe Kaymakamı Mehmet Yılmaz, “Karahallı Organize Sanayi Bölgesi iki yıl önce kuruldu. İki yılda 4 fabrika inşa edildi bunlardan ikincisi olan pekmez fabrikası bugün faaliyete girdi. Henüz iki yaşında bir bebek olan OSB gelecek yıllarda yeni yatırımlarla ilçemizin ekonomik kalkınmasına ciddi katkılar sağlayacaktır. Yöre halkının önemli geçim kaynaklarından olan üzüm bundan sonra bu fabrikada işlenecek.Yöremizde 47 bin ton üzüm üretimi var. Ancak ürünümüzü işleyebildiğimiz takdirde üretim 3 katına çıkacaktır. Bu potansiyel yöremizde var. Pekmez insan sağlığı açısından ele alındığında ne kadar faydalı olduğunu da hepimiz biliyoruz” dedi. 

171 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK 

Tarım İl Müdürü Atilla Arslan ise Uşak’ın tarım ve hayvancılık alanında ciddi yatırımlara ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, “ Bu konuda bize destek veren Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürüne minnettarız. 2008 yılında hububat ambarı kuracağız. Yılda 400 bin ton hububat üretimi olan ilimiz bir kilo dahi hububat depolayamıyor. Çilek, kırmızı et ve haşhaş üretimi de ciddi olmasına karşın depolama ve işleme imkanımız yok. Bu dört konuda biz Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü’nden destek istiyoruz. 45 bin ton leblebi üretimimiz olmasına karşın bu leblebiyi de işleyecek bir tek tesisimiz yok. Ürettiğimiz ürünleri kendimiz işleyip aracılardan kurtulmak üreticilerimize daha fazla kazandırmak için çalışıyoruz. Bu amaçla Sivaslı’da süt sağım ünitesi kurduk. 2008 yılında 8 tane daha sağım ünitesi kurmak istiyoruz.Kırsal Kalkınmayı Desteklemede 8 adet projeye 3 milyon 200 bin YTL hibe desteği sağladık. Bu projelerin toplam maliyeti ise 6 milyon 4 00 bin YTL’dir. Bu projeler hayata geçtiğinde ise toplam 171 kişiye istihdam sağlamış olacağız. İki yıldır uygulamada olan Kırsal Kalkınmayı Destekleme Projesi ile sağlanan hibe kredilerdeki amaç tarım üzerindeki istihdamı tarımsal sanayi kuruluşlarına doğru kaydırmaktır. Önümüzdeki yıllarda yeni projelerle istihdam sağlamayı ve üreticilerimize destek olmayı sürdüreceğiz”diye konuştu. 

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım ise, Uşak’a tesis kurulması konusunda destek vereceklerini ifade ederek, “ Bu tür fabrikaların açılması ve üreticinin önünü açmak için yeni projelere destek vereceğiz. 2008 yılında süt sağım üniteleri kuracağız. Bunun dışında hububat ambarı kurulmasını da sağlayacağız. İl Müdürümüzün bahsettiği 4 konu üzerinde de birlikte çalışıp gerekli destekleri sağlamak istiyoruz” dedi. Törenden sonra fabrikanın açılışını Genel Müdür Bedrettin Yıldırım, Kaymakam Mehmet Yılmaz Bölge Müdürü Namık Yüksel ve Tarım İl Müdürü Atilla Arslan gerçekleştirdi. Yetkililer açılışın ardından fabrikayı gezerek bilgi aldı.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Aralık 2007 Çarşamba 17:58:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?