2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Katsayı kararına tepki

EĞİTİM-BİR-SEN UŞAK ŞUBE BAŞKANI SARIHAN’DAN DANIŞTAY’IN KARARINA TEPKİ

Eğitim-Bir-Sen Uşak Şube Başkanı Şanlı Sarıhan, Danıştay 8. Dairesi'nin Yüksek Öğretim Kurumu'nun yüksek öğretime girişte katsayı puanı uygulamasının kaldırılmasına ilişkin kararı iptal etmesine tepki gösterdi.

Sendika binasında düzenlediği basın toplantısı ile konuyla ilgili görüşlerini açıklayan Şanlı Sarıhan, kararın eşitliğe zarar vereceğini iddia etti. Millet adına karar açıklayan yargının, milletin beklentilerinin aksine, eşitlik ve adalet duygusunu rencide ettiğini savunan Sarıhan, “Bayram öncesi bu karar meslek liselileri matem yaşatmıştır. Mağduriyetin giderilmesi için YÖK, hükümet ve meclisin acilen bir adım atması gerekmektedir”dedi.

Eğitim Bir-Sen Uşak şube Başkanı Şanlı Sarıhan, meslek liselilere uygulanan katsayı engeliyle 1999'dan itibaren bu okullara giden öğrenci sayısının azaldığını kaydederek YÖK tarafından 1999 yılında başlatılan katsayı uygulamasının millete ve milletin değerlerine karşı acımasız bir savaşın başlatıldığı 28 Şubat sürecinin ürünü olduğunu dile getirdi. Meslek liselilerin üniversiteyi kazanma şanslarının kaybolmasıyla ilköğretim mezunu öğrencilerin katsayı engelinin psikolojik etkisiyle akademik liselere yönelerek 40-50 kişilik sınıflar oluşturduğunu söyleyen Sarıhan sözlerini şmyle devam etti; “Uygulama bilimsellikten uzak olduğu kadar mesleki eğitimi baltalayan, ailesinin tercihiyle meslek lisesine yönlendirilmiş öğrencilerin tamamen önünü tıkayarak geleceğini karartmıştır. Millete muhalefet etmeyi aydın olmanın gereği zanneden ve Taksim Meydanı'nda, 'Darbeci Baro Taksim'e Hoş Geldin' pankartıyla karşılanan İstanbul Barosu'nun bu karar karşısında harekete geçmiş olması aslında milletimizi şaşırtmamıştır. Asıl şaşırtıcı olan Danıştay 8. Dairesi'nin eşitsizliğin devamını sağlamaya dönük ve önceki kararıyla çelişen kararıdır”

Hükümet ile meclisin bu konuda gerekeni yapması gerektiğini de ifade eden Şanlı Sarıhan, “Meslek liseliler, 'eşit soruya eşit puan' uygulamasında bile dezavantajlı durumdadır. Akademik liselerin tamamen yüksek öğrenime hazırlayan eğitim sistemine nazaran ağır bir mesleki eğitimi de ihtiva eden bir müfredatla orta öğrenimini tamamlayan meslek liselilerin üniversiteye girişte başarılı olabilmeleri için özel bir çaba göstermeleri gerekmektedir. Millet adına karar açıklayan yargının milletin beklentilerinin aksine, eşitlik ve adalet duygusunu rencide eden bu kararı, bayram öncesi meslek liselilere matem yaşatmıştır. Bu matem havasının dağıtılması için bir an önce YÖK'ün, hükümetin ve Meclis'in, hulasa bütün yetkililerin acilen bir adım atması gereklidir"dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2009 Perşembe 16:24:00
Güncelleme :27 Kasım 2009 Cuma 13:17:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?