4
Mayıs
2024
Cumartesi
UŞAK

Kirlilik alarmı

Uşak Çevre ve Orman İl Müdürü Ramazan Toker, son 3 yılda alınan önlemler sonucu hava kirliliğinin azaldığını söyledi. Toker, bu konuda ciddi önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Uşak’ta temel hava kirleticilerinin, karbonmonoksit gazı (CO), karbondioksit (CO2), kükürtdioksit (SO2) partiküller maddeleri, konutlar ve sanayi kuruluşları ve motorlu taşıtların başlıca etkenler olduğunu belirten İl Çevre ve Orman Müdür Ramazan Toker, "Kentte ısınma amacıyla yerli linyit kömürleri, Soma Enyez, Soma Kısrakdere, Tunçbilek, Seyitömer kömürleri ve odun kullanılmaktadır. Kalorifer yakıtlarında ise genel olarak mazot ve fuel oil kullanılmaktadır. Kalorifer yakıcılarının yakma işinde eğitimsiz olmaları ve uygun yakma tekniklerini bilmemeleri, kül ve kükürt oranı yüksek olan kalitesiz kömürlerin kullanılması, Uşak’ın, Ankara -İzmir Karayolu üzerinde bulunması, bu yolun şehri adeta bir elma gibi ikiye bölmesi ve buradan geçen günlük 14 bin aracın egzoz gazı emisyonlarının yüksek olması gibi etmenler, şehirde hava kirliliği oluşturmaktadır. Bütün bunlara şehrin merkezinde bulunan sanayi tesislerinin bacalarından çıkan dumanlar ve istasyondan hareket eden kara trenler de eklenince hava kirliliği artıyor" dedi.

Uşak il Çevre ve Orman Müdürü Ramazan Toker, alınan önlemler neticesinde, Uşak’ta kirliliğinin son 3 yıl içinde düşüşe geçtiğini ve açık kömür satışına izin verilmediğini ifade ederek, "Kalorisi düşük, çevre kirliliği yapan kömürlerin kente girmesini önlemekle hava kirliliğini önleme çalışmaları devam etmektedir. Vatandaşların sağlıklı bir hava solumaları için alınan önlemlerin tam olarak uygulanması durumunda ise, kentte hava kirliliği büyük ölçüde önlenmiş olacaktır. 2002 yılında 12 aylık ortalamada toplam karbondioksit oranı 1.94 metreküp iken, 2003 yılında 62 miligrama düşmüştür. Partikül madde oranı ise 2002 yılında 27 miligram iken, 2003 yılında 21 miligrama düşmüştür. Bu oranların 2004 yılında yapılmakta olan denetimlerle daha aşağıya çekilmesi hedefleniyor. Rakamlardan da görüldüğü gibi Uşak’ın havası artık temizlenmeye başlanmıştır. Kaloriferler yakılmadan önce bacalar temizlenecek ve 2 haftada bir kalorifer kazanları temizlenecek. Bir yakıcı ancak iki apartmanın kaloriferini yakabilecek. Kalorifer yakmada vatandaşların tereddüt yaşamaları durumunda Çevre ve Orman Müdürlülüğü ekiplerine bildirmeleri gerekiyor. Kalorifer yakıcılarının eğitilmesi, hava kirliliğini büyük ölçüde azaltmıştır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2005 Cuma 21:27:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?