Uşak Tarım İl Müdürlüğü merkez Susuzören köyünde sütün tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretimi, depolanması ve süt işleme tesislerine uygun şekilde taşınması ile ilgili eğitim toplantısı düzenledi.
Köy kahvesindeki toplantıda hayvan refahı ve sütün kalitesinin arttırılması, sokak sütünün önlenmesi konuları üzerinde duran Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, Kasım 2008 sonu itibariyle il genelinde 281 süt tankına ulaştıklarını söyledi. Köylülerin sorularını da yanıtlayan Arslan, soğuk zincire tabi olmayan sütün satışına izin verilmeyeceğini de ifade etti. Toplantıya Vali Yardımcısı Ertuğ Şevket Aksoy, Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, Uşak Ticaret Borsası Başkanı Yıldıray Aydoğan ile köylüler katıldı. Ticaret Borsası ve Susuzören Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yıldıray Aydoğan toplantıda kooperatiflerin iyi çalışmadığını ifade ederek, sür kooperatiflerinin iyi çalışmasıyla üreticilerin ürününü daha iyi değerlendirebileceğini belirtti. Sütün kalitesini arttırmak için çalıştıklarını da ifade eden Aydoğan, üreticilerin da hijyen kurallarına uyması gerektiğini söyledi.
Yaklaşık 7 aydır hayvan sağlığı, sütün hijyenik olarak üretilmesi, depolanması, taşınması, işlenmesi ve gıda güvenliği konusunda çalışmalar yaptıklarını belirten Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, konuşmasında “Süt tankı olmayan köylere süt işleyen sanayiciler tarafından kasım ayı sonu itibari ile kurulan 134 tank ile birlikte İlimizdeki tank sayısı 281’e ulaşarak kapasite 635 ton/gün’e çıkmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda üretilen sütün % 70’i yerinde soğutulmuş ve % 85’i kayıt altına alınmıştır.” dedi.
Vali Yardımcısı Ertuğ Şevket Aksoy ise sağlıklı, hijyenik süt elde edilmesi ve sütün sağımdan sonra soğutulması konusunda büyük çabalar sarf edildiğini ifade ederek “Bizim Avrupa ve gelişmiş ülkelerden bilgi, beceri ve akıl konusunda hiçbir eksiğimiz yok. Daha iyisini yapabileceğimizi biliyoruz. Ancak yaptığımız iş konusunda en azından bir yazılı broşür okumamız ve Tarım Müdürlüğü ile üreticilerimizin sürekli iletişim halinde olması gerekiyor. Süt insan hayatında önemli bir besin kaynağı ve özellikle çocuklarımızın gelişimi için önem vermek zorundayız. İlimizdeki sütün kalitesinin arttırılması ve hayvan refahının sağlanması ile ilgili, çalışmalara büyük önem veriyoruz.Öncelikle üreticilerimizin bu konularda bilinçlenmesi gerekiyor”dedi.
Konuşmaların ardından ziraat mühendisi Serpil Gevrekoğlu “Ahır ve Sağım Hijyeni” konusunda veteriner Harun Ünal ise “Meme hastalıkları” konusunda birer sunum yaptı.