2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Kriz nostaljik fayton gezilerini bitirdi

Uşak’ta yaz mevsimi ile birlikte kentin en işlek caddesinde nostaljik fayton gezileri vatandaşları farklı bir duygu yaşatıyor. Uzun yıllar özellikle düğünlerde gelin alma törenlerinde binek olarak kullanılan faytonlar, günümüzde sadece nostaljik geziler için kullanılıyor.

Yaz mevsimi ile birlikte Adliye Sarayı önünde bekleyen ve nostaljik bir şekilde vatandaşları gezdiren fayton sahipleri, mesleğin tamamen yok olduğunu dile getirdi. Her yıl Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında adliye binası önünde akşam saatlerinden başlayarak gece geç saatlere kadar müşteri bekleyen faytoncular, bu yıl ekonomik kriz nedeniyle müşteri bulmakta zorlandıklarını söyledi. 1970’e kadar kentte oldukça yaygın bir meslek olan faytonculuk teknolojinin gelişmesiyle birlikte gözden düştü. Son yıllarda ise sayıları azalan faytonları ikisi kardeş 3 faytoncu yaşatmaya çalışıyor.

Uşak’taki 3 faytondan ikisinin sahibi olan Ahmet (33) ve Sıtkı (29) Işıkalan kardeşler ise dede mesleği faytonculuğu yaşatmaya çalıştıklarını ifade ederek, “ Dedemizden yadigar kalan bu mesleği yaşatmaya ve ekmek paramızı kazanmaya çalışıyoruz. Nostaljik geziler çocukların ilgisini çekiyor. Çocuklar olmasa mesleği sürdüremez hale geleceğiz. Faytonculuğu dedem babamıza babamızda bize devretti. İki kardeş bizde ata yadigarı bu mesleği sürdürüyoruz. Yaklaşık 20 dakika süren gezi için vatandaşlardan 10 TL ücret istiyoruz. Faytonlarımızda konfora da dikkat ediyoruz. En fazla 6 kişiyi taşıyabildiğimiz gezilerde arabada bulunan radyo sayesinde müzik imkanı da sunuyoruz. Ömrümüzün sonuna kadar bu mesleği yaşatmaya devam edeceğiz”dedi.

50 YILDIR FAYTONCULUK YAPIYOR

1970’li yıllarda kent merkezinde 80 adet faytoncu bulunduğunu belirten 50 yıllık faytoncu Sami Akçiçek (63) ise ekonomik krizin nostaljik fayton gezilerini de olumsuz etkilediğini söyledi. Yaz aylarında her gün akşam saat 20.00 ile 01.00 arasında vatandaşlara hizmet ettiklerini kaydeden 50 yıllık faytoncu Sami Akçiçek, “50 yıldır bu işi yapıyorum. Bu mesleği dedem babama babamda bana devretti. Dede mesleği faytonculuğu yaşatmak için mücadele ediyorum. Özellikle yurt dışında çalışan gurbetçi vatandaşlar nostaljik gezintiye yoğun ilgi gösteriyor. Bu yıl ekonomik kriz nedeniyle müşteri bulmakta zorlanıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda günde ortalama 30 müşteri taşıyorduk. Bu ise günde en fazla 10 müşteri geliyor. Biz buna ekonomik krize bağlıyoruz. Çünkü kriz nedeniyle vatandaşlar harcamalarına kısıtlama getiriyor. Önümüzdeki yıl kriz bitince işlerin daha iyi olacağını düşünüyoruz. 40 yıl önce kent merkezinde 80 tane faytoncu vardı ve faytonlar şehir içinde en önemli ulaşım araçları olarak kullanılıyordu. Zamanla fayton ulaşım aracı olmaktan çıktı. Günümüzde de sadece nostaljik gezi olarak kullanılıyor. Bir faytonun maliyeti yaklaşık 6 bin TL. Dede mesleği faytonculuğu hayatımın sonuna kadar yaşatmaya çalışacağım”dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2009 Pazar 15:02:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?