2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

'Krizin etkileri azalmaya başladı'

Uşak Sanayici İşadamları Derneği (USİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gündüz, küresel ekonomik krizin iş dünyasına ve tüketicilere sağladığı faydaların göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek krizle igili iyileşmenin 9. aydan itibaren artacağını söyledi.

Küresel ekonomik krizin Türk işadamlarını yeni pazarlar bulmayı teşvik ettiğini ve kriz sayesinde Afrika ve Güney Amerika pazarlarının keşfedildiğini belirten Gündüz, krizin üretim ve istihdama ciddi zararlar verdiğini ifade etti. Krizle ilgili olumsuzlukların uzun yıllar sürebileceğini, ekonomik krizin etkilerinin sektörlere göre farklılık gösterdiğini anlatan Gündüz, ekonomik kriz sayesinde toplumun ve sanayicinin tüketimde bilinçli davranmayı öğrendiğini ifade etti.

Türkiye'nin ekonomik krizlerle yaşamayı alıştığını ancak bu seferki krizin daha zor aşılacağını belirten Mustafa Gündüz,"Ülkemizde son 20 yılda derin izler bırakan ekonomik krizler yaşadık. Yaşadığımız krizler bize önemli tecrübeler kazandırdı. Son ekonomik kriz tüm dünya ülkelerinde etkili oldu. Elbet yaşadığımız kriz ortamı çok büyük olumsuzlukları beraberinde getirdi. Ancak kriz ortamında çıkarılacak dersler olduğunu da unutmamalıyız. Bu ekonomik kriz üreticiye ve tüketiciye bazı faydalar getirmiştir. Bu krizin en önemli faydalarından birisi işadamlarımız yeni pazar arayışına girdi ve Afrika ile Güney Amerika pazarlarını keşfetti. Daha önce nasıl Rusya, Türk cumhuriyetleri ve uzak doğu pazarları keşfedildiyse şimdi Afrika ve Güney Amerika pazarı keşfedildi. Bu krize birlikte tembel ticaret anlayışı geçerliliğini yitirdi. Eskiden üretici nasılsa satarım diyerek üretip fabrikasında oturuyordu. Şimdi yeni pazarlar bulmak zorunda. Masada müşteri bekleme devri kapandı. Bu ekonomik kriz ekonomi örgütlerinin ne kadar önemli olduğunu da ortaya koydu. İş adamlarını yönlendiren, ekonominin nabzını tutan bu örgütler kriz ortamlarında iş adamlarının gözü kulağı haline geldi.

Türkiye olarak bu yolda devam etmemiz gerekiyor. Krizin etkileri devam edecek ancak, 9. aydan itibaren iyieşme hızı artacak. Çünkü kriz öncesi stoklanan ürün stokarı azalmaya başadı. Bu stoklar bitince yeniden üretim başlayacak ve istihdam artacak. Böyece krizin etkileride azalacak. Dünya genelinde bu yönde bir iyileşme bekleniyor”dedi.

Ekonomik krizin tüketiciyi mal ve hizmet alırken daha tasarruflu hareket etmeye ittiğini de sözlerine ekleyen Mustafa Gündüz, “ Dünya genelinde korkunç bir israf vardı. Kriz ortamında tüketici ihtiyaçlarını gidermek için daha bilinçli alış veriş yapmayı öğrendi. Üretici de daha bilinçli üretim yapmayı öğrendi.. Bilinçli tüketim ve üretim bu krizle ülkemizde geçerlilik kazandı. Krizden güçlenerek çıkacağız. Türkiye çok iyi yerlere gelecek. Bütün işaretler bunu gösteriyor. Ancak biraz daha sıkıntı çekeceğiz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2009 Salı 18:18:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?