7
Mayıs
2024
Salı
UŞAK

Krizin etkileri sona erdi

TÜRKİYE İLK 5 AYDA 55 MİLYAR DOLAR İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2011 yılında 135 milyar dolar ihracat hedeflediklerini söyleyerek küresel ekonomik krizin etkilerinin sona erdiğini ifade etti. 2011 yılının ilk 5 ayında bir yıl öncesine göre ihracatta yüzde 20 artış olduğunu belirten Büyükekşi, “Türkiye küresel ekonomik krizin etkilerini bir çok gelişmiş ülkeden daha hızlı atlattı” dedi.

Uşak Platformu tarafından Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Uşak İli Yatırım ve İhracat Sinerji Toplantısına’ katılan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Türkiye 2023 yılındaki 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşabilmesi için ihracatta yıllık yüzde 12 artış sağlamalıdır” dedi.

Küresel ekonomik krizin başladığı dönemde uluslar arası ekonomi çevrelerinin Türkiye için karamsar bir tablo çizdiğini ancak Türkiye’nin krizi iyi yönettiğini ifade eden Mehmet Büyükekşi, 2011 yılının ilk 5 ayında 55 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini kaydetti. Ekonomik büyümenin istikrarlı bir şekilde devam etmesi halinde ihracatta 2023 hedefinin ulaşılabileceğini söyleyen Büyükekşi şunları söyledi; “2011 yılının ilk beş ayında ihracat rakamlarını istediğimiz seviyede gerçekleşti. Mayıs sonu itibariyle 55 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bir önceki yıla göre ihracatta yüzde 20 artış sağladık. Ekonomik büyüme istikrarlı bir şekilde devam ederse yıl sonunda ihracatımız 135 milyar dolara yükseleceğini düşünüyoruz. Biz bu hedefi 2012 için koymuştuk ancak olumlu gelişmeler 135 milyar dolar hedefine bir yıl önceden yakalayacağımızı gösteriyor. Küresel krizin başladığını dönemde uluslar arası ekonomi çevreleri ülkemiz için karamsar bir tablo çizmişti. Ancak beklentilerin aksine Türkiye krizi iyi yönetti ve hızlı bir toparlanma sürecine girdi. Bu hepimizi umutlandıran bir tablo oldu. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmak için ihracatımızda yıllık yüzde 12 artış sağlamamı gerekiyor. Tüm veriler Türkiye'nin bu hedefe ulaşacağını gösteriyor"

500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmek için yeni pazarlara ihtiyaç olduğunu ve ARGE çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini de söyleyen Mehmet Büyükekşi, “Hedeflere ulaşabilmek için yeni pazarlar keşfetmemiz gerekiyor. TİM olarak illere ihracat hedefleri belirleyip ulaşılabilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Şuana kadar 6 ilimizde bu yönde çalışmalar ve toplantılar gerçekleştirdik. 2023 hedefine ulaşabilmek için TİM olarak 2013 ve 2018 hedefleri belirledik. Her ilin ihracat rakamlarını arttırmasını arzu ediyoruz. Ülkemizde yeni üretim şehirleri kurulacak. İstanbul üretim şehri olmak yerine finans, tasarım ve ARGE şehri olsun istiyoruz. Anadolu’da yeni üretim şehirleri ile üretimi yurt geneline yayarak kalkınmayı hızlandırmalıyız. Bunu gerçekleştirebilirsek işsizliğe de çözüm üretmiş oluruz. TİM olarak bu yönde çalışma yapıyoruz” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2011 Pazartesi 15:30:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?