2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Mağarada nefes kesen tatbikat

Bir doğa sporu olan mağaracılık giderek yaygınlaşıyor.

Türkiye'nin çeşitli illlerinden gelen 40 mağaracı, Uşak'ın Banaz ilçesine bağlı Yukarı Karacahisar köyü yakınlarında bulunan Çokrağan Mağarasında yaralı kurtarma tatbikatı yaptı. Tatbikat, 2100 metre uzunluğa, 38 metre derinliğe sahip mağarada heyecanlı saatler yaşanmasına neden oldu.

İzmir Mağara Araştırma Derneği, Eskişehir Mağara Araştırma Derneği, Toroslar Mağara Araştırma Derneği, Dokuz Eylül Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü, Ege Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü üyeleri ile Türkiye Mağaracılar Birliği Genel Sekreteri Meltem Pancarcı'dan oluşan 40 kişi, mağaraya girmeden önce saatlerce tatbikatta uygulanacak metodları tartıştı. İlk defa mağara ve kurtarma tatbikatına katılacak genç mağaracıları da eğiten usta mağaracılar dünyanın en zor kurtarma işi olarak niteledikleri tatbikatları her yıl düzenli yaptıklarını bildirdi. Murat Dağı eteklerindeki 2100 metre uzunluğunda, üç katlı, 38 metre derinliğindeki Çokrağan Mağarasına daha önce de giren ekip ilk kez tatbikat yaptı.

Tatbikat öncesi genç mağaracılara sedye, taşıma teknikleri, mağarada davranış şekilleri konularında eğitim verildi. Eğitimin ardından 2100 metre uzunluğundaki geniş galerilere sahip Çokrağan Mağarası'nda kurtarma tatbikatına başlandı. Dikey ve serbest inişlerin bulunduğu mağaranın 300 metre ilerisinde senaryo gereği düşerek yaralanan bayan bir mağaracının bulunduğu yönünde bilginin gelmesi üzerine temsili kurtarma operasyonu başladı. Karpit lambaları ve özel aydınlatma sistemleri sayesinde öncü mağaracılar mağaraya girerek kazanın olduğu bölgedeki yaralıya ulaştı. Yaralıya ilk yardım yapan ekip kurtarma için ön hazırlıkları tamamladı.

Öncü mağaracıların yaptığı işaretlemeleri takip eden altışar kişiden oluşan kurtarma ekibi 20 dakika sonra yaralıya ulaştı. Sedye ekibi yaralıya boyunluk takarak mağara kurtarmaları için özel hazırlanan sedyeyi yaralının altına yerleştirdi. Sedye içerisinde ısı kaybını önlemek için folyo ve uyku tulumu ile sarılan yaralı daha sonra ekip tarafından taşındı. Dar bölgelerde elden ele aktarma, kaplumbağa, yılan, aşırma, diz üstü taşıma gibi kurtarma teknikleri ile yaralıyı yaklaşık bir saat içerisinde kurtarıldı.

Tatbikat sonrası bir açıklama yapan Eskişehir Mağara Araştırma Derneği Eğitmeni Selçuk Canbek mağaraların fiziksel özelliklerine göre çeşitli kurtarma tekniklerinin uygulandığını ve her yıl düzenli olarak bu tür etkinlikleri düzenlediklerini söyledi. Canbek, mağara kurtarma operasyonlarının çok zor bir iş olduğunu bazı durumlarda kurtarma operasyonlarının 15 gün sürdüğünü ifade ederek şöyle konuştu: "Uzman ekip sayısı ne kadar fazla olursa kurtarma çalışması o kadar kolay olur. Ancak mağaranın içerisi dar ve yüksek iniş çıkışlar nedeniyle bazen 100 metrelik bölümü sedye ile geçmek saatler sürebilir. Mağara içerisinde çeşitli sedye taşıma teknikleri var. Bu tekniklerin hepsini üyelerimizin öğrenmesi için bu tür etkinlikler düzenliyoruz. Mağarada meydana gelebilecek bir kazaya herkesin müdahale etmesi mümkün değil. Bir mağaracıyı sadece yine bir başka mağaracı kurtarabilir. Bu nedenle tüm mağaracıların bu eğitimi almasını istiyoruz. Bu gün çok başarılı bir tatbikat oldu. Yer üstü ve yer altı ekibi olarak 35 kişi bu tatbikata katıldı."

Türkiye Mağaracılar Birliği Genel Sekreteri Meltem Pancarcı ise Türkiye'de mağaracılık sporu ile ilgili 7 dernek, 8 üniversite kulübü bulunduğunu, aktif olarak mağaracılık sporu yapan 100 kişinin bulunduğunu söyledi. Türkiye'de 40 bin mağara olduğunu anlatan Pancarcı, Türkiye'deki mağaraların keşfedilmesi gerektiğini 40 bin mağaradan sadece iki bin tanesinin keşfedildiğini anlattı.

Dünyanın en zor kurtarma operasyonlarının mağara kurtarma çalışmaları olduğunu belirten Pancarcı, sözlerine şöyle devam etti: "Bugün burada bir eğitim yaptık. Çok başarılı oldu. Mağara içerisinde meydana gelen bir kazayı öğrendiğimizde kendi aramızda oluşturduğumuz bir iletişim sistemimiz var. Öncelikle bu sistem çalışıyor ve Türkiye'nin her yerindeki mağaracılara birkaç dakika içerisinde ulaşılıyor. Kurtarma çalışmasına gelebilecek mağaracılar belirlenen toplanma bölgelerinde bir araya gelerek olay yerine ulaşıyor. Biz çok özel tekniklerle çok dar ve tehlikeli bölgelerden yaralı transferlerini gerçekleştirebiliyoruz."

iha
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2009 Pazartesi 13:14:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?