3
Mayıs
2024
Cuma
UŞAK

Mucize gibi yaşam

UŞAK'ın Ulubey İlçesi'nde kullandığı otomobilin şarampole yuvarlanmasıyla ağır yaralanan, kolları ve bir bacağı felç olan evli ve 4 çocuk babası Mustafa Yakalı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Kliniği'nde geçirdiği ameliyatın ardından yürümeye başladı. Halen Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği'nde tedavi gören Yakalı, doktorlarının ve eşinin desteği ile yeniden hayata tutunduğunu söyledi.

Kazanın ardından kaldırıldığı Uşak Devlet Hastanesi yoğun bakım servisinde bir süre tedavi gören 57 yaşındaki Mustafa Yakalı felç olduğu anlaşılınca ambulansla Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevkedildi. Mustafa Yakalı'ya Nöroşirürji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taşkın Yurtseven müdahale etti. Doç. Dr. Yurtseven “Hastamızın omuriliğinde ciddi bir zedelenme vardı. İki kolu ve bir bacağı tamamen felç olmuş durumdaydı, diğer bacağında ise çok az hareket görülüyordu. Omurilikteki baskıyı ortadan kaldırmak amacıyla bir ameliyat yaptık Operasyonun ardından hastamız bir süre anestezi ve yoğun bakımda kaldı. Genel durumu iyileşince fizik tedavi kliniğinde tedavisi başladı” dedi.

Kliniklerine geldiğinde hastanın genel durumunun çok kötü olduğunu belirten Doç. Dr. Yurtseven, “Bu tür ciddi yaralanmaların ardından hastaların yeniden yürüyebilme şansları çok az. Ancak hastamız uygun tedavilerin ardından kendisini kısa sürede toparladı. Felç olan bacak ve kollarını hareket ettirebilir duruma geldi” diye konuştu.

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Simin Hepgüler de hastanın kaza sonrası idrarını dahi tutamayacak durumda olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Hastamızın iki kolu ve bir bacağında herhangi bir his yoktu. Ameliyat sonrasında genel durumu düzelince kliniğimizde tedavi görmeye başladı. İlk olarak yatak egzersizleri ile başladık, ardından pasif egzersizlerle kol ve bacak kaslarını güçlendirdik. Daha sonra aktif egzersizlere geçtik. Şu anda durumu gayet iyi. Yürümeyi başardı. Durumu her geçen gün daha da iyiye gidiyor.”

Kaza sonrasında yaşama umudunu kaybettiğini ve tekrar yürüyebileceğini hiç düşünmediğini belirten Mustafa Yakalı, “Benim için herşey bitti diye düşünmüştüm. Ancak doktorlarımın yoğun çabası sayesinde tekrar yaşama döndüm. Şu anda fizik tedavi sayesinde yeniden yürümeye, kollarımı kullanmaya başladım. Doktorlarımın hepsine bir yaşam borçluyum” diye konuştu.

Otomobilin şarampole yuvarlanması sırasında eşinin yanında olduğunu belirten 55 yaşındaki Gülümser Yakalı, “Gözümü açtığımda eşimin arabadan dışarı fırladığını gördüm. Benim burnum bile kanamadı, eşim ise mucize eseri kurtuldu. Doktorlarımızın yoğun çabaları sayesinde eşim yeniden yaşama döndü” dedi.



Hürriyet
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2007 Salı 12:39:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?