2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Öğretmen okullarının 161. yılı kutlandı

Öğretmen okullarının kuruluşunun 161. yıl dönümü, Şehit Abdulkadir Klavuz Anadolu Öğretmen Lisesi'nce düzenlenen törenle kutlandı.

Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene Vali Yardımcısı Şükrü Yıldırım, İl Milli Eğitim Müdürü Recep Düzgün, öğrenciler ve öğretmenler katıldı. Törende konuşan Milli Eğitim Müdürü Recep Düzgün, öğretmen okullarının 1848 yılında Dar-ül Muallimin adıyla kurulduğunu söyledi.

Ülkenin ekonomik, kültürel ve sosyal kalkınmasına öğretmenlerin büyük katkı sağladığını söyleyen Recep Düzgün, “Öğretmenlerimiz ülkenin kalkınmasında ve gençlerin hayata hazırlanmasında önemli görevler üstleniyor. Öğretmenlik; azim, sabır, gönüllülük ve hoşgörü isteyen bir meslektir. Bütün zorluklarına rağmen insanı sevmek, mesleği sevmenin ön önemli unsurudur.Öğretmen okulları da kurulduğu günden buyana ülkemizin misyonuna uygun olarak öğretmenler yetiştirmiş toplumun bilinçlenmesine katkı sunmuştur.

Öğretmen okulları gönüllere nakış gibi işlenen vatan ve millet sevgisi aşılayan eğitim yuvalarımızdır. II. Mahmut döneminde 1838 yılında çocukların “rüşt” erginlik yaşına kadar okuyabilmeleri için ortaokul düzeyinde rüştiyeler açıldı. Çocuklar rüşt yaşına kadar bu okullarda öğrenim gördüler. 16 Mart 1848 tarihinde rüştiyelere öğretmen yetiştirmek üzere üç yıl süreli Dar-ül Muallimin-i Rüşdi adını taşıyan bir okul kuruldu. Bu tarih öğretmen okullarının ilk kuruluş tarihi olarak kabul edilmektedir. 1870"de de Dar-ül Muallimat Kız Öğretmen Okulu açıldı.Günümüzde ise bu okullar öğretmen okulları olurak hizmet vermektedir.”dedi.

Konuşmaların ardından öğrenciler tarafından hazırlanan şiir, müzik ve çeşitli gösterilerle program sona erdi. Milli Eğitim Müdürü Recep Düzgün Program sonunda şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Mart 2009 Pazartesi 22:50:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?