2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Orman yangını riski arttı

Uşak Orman İşletme Müdürü Ahmet Ersoy, Uşak'ın orman yangınları konusunda 1. dereceden riskli bölgeler arasında yer aldığını ifade ederek yangınlara karşı gerekli tedbirlerin alındığını söyledi.

Uşak'ın yüz ölçümünen yüzde 40'ının ormanlık alanlardan oluştuğunu belirten Ersoy, kış ve bahar aylarının yağışların bol geçmesi nedeniyle omanlık alanlarda ot seviyelerinin yüksek olduğunu bu nedenle orman yangınlarına karşı bu yıl daha dikkatli olunması gerektiğini söyleyerek vatandaşları uyardı.

Orman İşletme Müdürü Ahmet Ersoy, 2008 yılında 14 yangında toplam 21 hektar ormanlık alanın yandığını bu yıl ise yangınsız bir sezon geçirmeyi umut ettiklerini beritti. Ahmet Ersoy, olası yangınlara karşı 11 gözetleme kulesi, 50 orman işçisi, 8 arazöz ekibi, bir su tankeri, bir iş makinesi, bir dozer ve Denizli Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki bir helikopterle 24 saat teyakkuz halinde olduklarını dile getirdi.

Orman yangınlarının önlenmesi ve yangınlarla mücadele için yapılan hazırlıklarla ilgili bilgi veren Ersoy, “Uşak genelinde 220 bin hektar ormanlık alan mevcut ve bu ilin yüz ölçümünün yüzde 40'ını oluşturuyor. Orman yangınları konunusunda birinci derece riskli bölgeler arasında yer alıyoruz. Ormanlarımızı yangınlara karşı korumak için önleyici ve vatandaşlara yönelik uyarıcı ve eğitici çalışmalarımız sürüyor. Vatandaşlarımızı orman yangınlarına karşı bilinçlendirmek için köylerde ağırlıklı olmak üzere toplantılar ve uyarılar yapıyoruz. İl genelindeki piknik alanlarında ekiplerimiz Jandarma nezaretinde sürekli olarak denetimler yapıyor. Piknikte ateş yakan vatandaşlarımızı yangına karşı uyarıyoruz. Sezon boyunca bu tür etkinlikleri sürdüreceğiz. Hedefimiz yangınsız bir sezon geçirmek”dedi.

15 DAKİKADA BİR RAPOR VERİYORLAR

Yangın sezonu boyunca aileleriyle birlikte gözetleme kulelerinde yaşayan kule görevlileri ile 15 dakikada bir görüşme yaparak durum raporu aldıklarını da ifade eden Ersoy sözlerini şöyle sürdürdü; “11 gözetleme kulüsinde görev yapan kule görevlilerimiz aileleryle birlikte 5 ay boyunca 24 saat kulede yaşıyor. Bu görevlilerimizden 15 dakikada bir telsiz ile durum rapıru alıyoruz. İşletme Müdürlüğümüze gelen bu raporları bizde 30 dakikada bir Denizli Orman Bölge müdürlüğü'ne iletiyoruz. Kulelerdeki görevlilerimiz en küçük bir duman Ya da olumsuzluk gördüğünde hemen acil durum bildirimi yapıyor. Bu sayede olası yangın risklerini en aza indirmeye çalışıyoruz. Yangın olduğunda ise ilimizdeki tüm göletlerden su alma imkinımız var. Ormanlık alanlara yakın bölgelerde 5 adet yangın havuzumuz var. Köy Hizmetleri ve Devlet Su İşleri'nin göletlerinden de su alma imkanımız var. Toplamda su havuzları, göletler ve doğal su birikintileri ile birlikte en az 50 noktadan su temin edebilecek durumdayız.Bütün bu çalışmalar yangınlara karşı duyarlı olduğumuzu gösteriyor. Vatandaşlarımıznıda aynı duyarlılığı göstermesini bekliyoruz. En küçük bir duman gördüklerinde 177 yangın ihbarı arayarak bize bilgi vermelerini bekliyoruz”

BU SEZON RİSK DAHA YÜKSEK

Geçen yıllarda kurak giden havalar nedeniyle ormanlık alanlardaki ot miktarının az olduğunu ancak bu yıl yağışların bol olmasından dolayı orman içindeki ot miktarının ve seviyesinin yüksek olduğunu da anlatan Ahmet Ersoy sözlerini şu şekilde tamamladı;”Yağışlar nedeniyle orman içinde boyu bir metreyi bulan otlar mevcut. Bu otlar kuruduğunda orman yangını riski daha da artıyor. Çünkü ot daha kolay tutuşuyor ve rüzgarla birlikte yangının çok daha hızlı yayılmasına neden oluyor”

 

iha
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2009 Çarşamba 14:38:39
Güncelleme :17 Haziran 2009 Çarşamba 23:44:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?