2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Ramazan'da mantar tüketimi artıyor

Uşak'ta yaklaşık 12 yıldır kültür mantarı yetiştirerek satan Ahmet Erdoğmuş, mantarın sağlığa faydalı bir besin olduğunu ifade ederek Ramazan ayında satışların arttığını söyledi. Özellikle bahar aylarında doğada yetişen mantarların bir çoğunun zehirli olduğunu ancak kültür mantarının böyle bir risk taşımadığını ifade eden Ahmet Erdoğmuş, mantarın vücuttaki şeker ve tansiyonu dengelediğini kalp ve damar hastalıklarına da iyi geldiğini söyledi.

Kültür mantarı yetiştiriciliğinin zahmetli bir uğraş olduğunu ve doğa mantarlarından kaynaklanan zehirlenmelerin artmasından sonra kültür mantarına olan ilginin arttığını belirten Ahmet Erdoğmuş, ayda iki ton mantar ürettiğini söyledi. Protein miktarı yüksek, içeriğinde şeker ve yağ miktarı oldukça az olan mantarın, diyet için ideal bir besin olduğunu belirten Ahmet Erdoğmuş, Ramazan ayında satışların arttığını da ifade etti.

Ahmet Erdoğmuş kültür mantarı yetiştirmek için gerekli izinleri aldıktan sonra işe başladığını ve 12 yıldır geçimini bu yolla sağladığını ifade ederek "Tarım İl Müdürlüğü ekipleri sürekli denetim yapıyor. Denetimlerde hijyene ve gerekli koşullara uyup uymadığımızı kontrol ediyorlar. Mantarın tohum olarak ektikten 20 gün sonra çıkmaya başlıyor ve bir ay içerisinde topluyoruz. Topladıktan sonra hijyenik bir ortamda torbalama işlemi yapıp müşterilerimize satıyoruz, Biz mantarları günlük olarak satıyoruz. Ürün verdiğimiz marketlerde ürünleri aynı gün müşterilerine satıyor. Kültür mantarı en geç 5 gün içerisinde tüketilmesi gerekiyor. Daha fazla bekletildiğinde bozulma ve küflenme tehlikesi var. Mantarın taze görünümlü, sıkı dokulu, temiz ve tombul, parlak rengini ve canlılığını yitirmemiş olmalı. Belirli oranda nem içermeli ancak küf kokusu barındırmamalı. Pörsümüş, üzerinde yumuşak dokular oluşmuş mantarlar alınmamalıdır. Açık krem rengi ve beyaza yakın olan mantarlar satın alınmalı. Mantar ağzı hafifçe kapatılmış, kahverengi karton veya bez torbalar ile cam kaplarda buzdolabında saklanmalı”"dedi.

Doğada yetişen mantarların zehirli olup olmadığını anlamanın çok zor olduğunu kültür mantarında ise zehirlenmenin söz konusu olmadığını da ifade eden Erdoğmuş" 12 yıldır herhangi bir zehirlenme ile karşılaşmadım. Ramazan ayında işlerimiz artıyor. Yağ ve karbonhidrat miktarı düşük olduğu için kalp ve damar hastalıklarında mantar tavsiye ediliyor. 100 gram mantarda bulunan protein oranı, aynı miktardaki sütteki ve etteki protein ile eşdeğerdir. Yemekte eti sevmeyenler, yerine mantar kullanabilir. Sağlıksız beslenmenin arttığı günümüzde, mantar karşımızda ciddi bir besin alternatifi olarak durmaktadır. Ancak şehirde yaşayanlar için mantar tüketiminde dikkat edilmesi gereken en önemli şey, özellikle semt pazarlarında açıkta dökme şeklinde satılanlar yerine, etiketli ambalajlı ürünlerin tercih edilmesidir. Yoksa pazarlarda açıkta satılan mantarlarla ilgili karşılaşılacak sorunlarda muhatap bulunamayacaktır''dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2009 Cuma 18:59:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?