2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Sansür şekil değiştirdi

Bir süre önce Uşak Valiliği protokol girişine asılan Karun Hazineleri arasında yer alan Yonca Ağızlı Gümüş Sürahi afişindeki sansür şekil değiştirdi.

Uşak Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen Yonca Ağızlı Gümüş Sürahi'nin fotoğrafı çekilerek afiş haline getirilmiş ve valilik girişine asılmıştı. Yaklaşık 15 gün önce asılan ilk afişteki çıplak erkek figürünün cinsel organı kapatılarak sansürlenmişti. Sansür olayının basında haber olarak çıkması üzerine afiş ve üzerindeki sansür değişti. İlk afişte Yonca Ağızlı Gümüş Sürahi’de bulunan çıplak erkek figürünün cinsel organı üzerine çarpı işareti atılarak sansürlenmişti. Değişen afişte ise çarpı işareti kaldırılıp yerine güneşe benzeyen bir sansür uygulandı. Karun Hazineleri arasında yer alan sürahinin ikinci kez farklı bir yöntemle sansürlenmesi dikkat çekti.

Eserin üzerinde Türkçe ve İngilizce "Uşak Müzesi" yazan afişte çıplak erkek figürü bulunuyor. Eserin bir fotoğrafının Uşak Kültürel Değerler Yapı Envanteri kitabının kapağında ve iç kısmında da orijinal haliyle yer alıyor. Uşak Valiliği'nden konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı. Daha önce TBMM'de Türkiye'de sergilenen eserler arasında en iyi parçalardan biri olarak gösterilen sürahi, M.Ö. 7'nci yüzyılda Lidyalılar tarafından yapıldığı biliniyor.

Erkekliğin gücünü simgeleyen eserdeki çıplak erkek figürünün ayaklarının altında koç ve kollarında da iki aslan bulunuyor. Eser 1996 yılında ABD'deki Metropolitan Müzesi'nden alınarak Türkiye'ye getirilmiş ve Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmeye başlanmıştı.
 

iha
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2009 Perşembe 17:50:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?