7
Mayıs
2024
Salı
UŞAK

Şap karantinası sona erdi

Uşak Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, hayvanlarda görülen şap hastalığı ile mücadele çalışmalarının devam ettiğini bildirerek karantina uygulamasının sona erdiğini söyledi. ilkbahar dönemi aşılama kampanyası kapsamında 95 bin büyükbaş hayvanın aşılandığını da belirten Arslan, hastalığın 6 mihrak bölgesinde halen devam ettiğini bildirdi.

Uşak il genelinde Ocak ayından itibaren görülen şap hastalığının yayılma eğiliminde olduğu gerekçesiyle yaklaşık üç ay önce başlatılan hayvan hareketlerinin yasaklanması ve karantina uygulaması sona erdi. Hastalıkla mücadele kapsamında alınan önlemlerin etkili olduğunu ve hastalığın sönme aşamasına geldiğini belirten Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, “Hastalığın tamamen sona ermesi için hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın alınan önlemlere uymasını istiyoruz” dedi.

15 Şubat tarihinde başlayan ilkbahar dönemi şap aşılama kampanyası kapsamında 95 bin büyükbaş 240 bin küçükbaş hayvanının aşılandığını bildiren Arslan, 25 Şubat tarihinde 18 olan mihrak bölgesinin 6’ya düştüğünü ifade etti. 22 Nisan 2011 tarihinde İl Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Komisyonu kararı ile hayvan hareketlerinin serbest bırakıldığını ve hayvan pazarlarının açıldığını belirten Atilla Arslan, “Şap hastalığı yayılmaya başlayınca yoğun bir mücadele çalışması başlattık. Hastalık; ilk olarak Merkez ilçeye bağlı Kediyünü köyü, Sivaslı ilçesine bağlı Selçikler ve Ağaçbeyli kasabaları ile Eşme ilçesine bağlı Güllübağ kasabasında başlayarak il geneline ayıldı. Şap nedeniyle hayvan ölümleri meydana geldi. Hastalık yayılınca İl Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Komisyonu il genelinde karantina uygulaması başlatıp hayvan hareketlerini yasakladı. Yürütülen mücadele sonucu hastalık sönme aşamasına geldi. Aşılamada büyükbaş hayvanlarda yüzde 99, küçükbaş hayvanlarda ise yüzde yüz başarı sağladık. Yapılan eleştirilere rağmen şapla mücadele çalışmalarında taviz vermedik. Çevre illerimizdeki şap salgınları da hafifledi. 25 Şubat 2011 tarihinde ilimizde 18 mihrak bölgesi vardı. Bugün itibariyle 6 mihrak bölgesinde şap hastalığı devam ediyor. Bu bölgelerde de hastalık sönme aşamasında. 6 mihrak bölgesindeki hayvanların gözetim alanı dışına çıkmasına izin vermiyoruz. Hastalığın görüldüğü işletmeleri merkez alarak 3 kilometre yarı çapındaki alana koruma bölgesi, 10 kilometre yarı çapındaki alanı da gözetim alanı ilan ediyoruz. Her gözetim alanı ise bir mihrak bölgesi olarak kabul ediliyor” dedi.

Şap virüsünün kolaylıkla yayılabildiğini, hastalıklı hayvanların sağlıklı hayvanlardan ayrılması gerektiğini de belirten Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, “Hastalıklı hayvanların sağlıklı hayvanlardan ayrılması gerekiyor. Hastalıklı hayvanlar ayrılmazsa virüs diğer hayvanlara daha kolay bulaşıyor. Şap virüsü merada yaklaşık 150 gün kalabiliyor. 6 mihrak bölgesinde bulunan hayvanlar gözetim alanındaki meralara çıkabilecek. Ancak gözetim alanı dışına çıkmamaları gerekiyor. Hayvan pazarlarında da sıkı denetimler başlattık. Sevksiz ve küpesiz hayvanların pazarlara girmesine izin vermeyeceğiz. Aksi takdirde şap virüsü yeniden yayılabilir, yapılan çalışmalar işe yaramaz” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2011 Salı 14:16:04
Güncelleme :27 Nisan 2011 Çarşamba 02:17:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?