2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Sesleri bu hafta duyulacak

Türkiye Sakatlar Derneği Uşak Şube, Engelliler Haftası nedeniyle Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Şube Başkanı Salih Küçük engellilere insanca yaşayabilecekleri yaşam koşullarının sağlanmasını istediklerini söyledi.

Engelliler adına anıta çelen koyan Türkiye Sakatlar Derneği Uşak Şube Başkanı Salih Küçük, hafta boyunca düzenleyecekleri çeşitli etkinliklerle seslerini duyurmaya çalışacaklarını söyledi. Çelenk koyma törenine bir grup engelli katıldı. Engellilerin sorunlarının sadece belli günlerde gündeme gelmesinden rahatsızlık duyduklarını kaydeden Salih Küçük, engellilerin toplu yaşam alanlarından ve eğitim olanaklarından sınırlı bir şekilde yararlanabildiğini dile getirdi.

Çalışma hayatında da yasaların engelli çalıştırılmasına zorunlu kılmasına karşın engellilerin yeterince istihdam edilmediğini belirten Salih Küçük, “ Engelliler toplumdan soyutlanmış bir yaşam sürüyor. Hastanelerin dışında toplumun diğer kesimleriyle ortak alanlarda buluşamıyor. Eğitimde sınırlı şekilde yararlanıyor, çalışma yaşamında yasaların zorunlu kılmasına rağmen yeterli istihdam sağlanmıyor. Oysa Anayasamız ve ülkemizin imzaladığı uluslararası sözleşmelere göre haklarımız garanti altına alınmış durumda. Bu hakları kullanabilmemiz gerekli koşullar sağlanmıyor. Engellilerin sorunlarının belirli günlerde gündeme getirilmesi bizi üzüyor. Toplumsal yaşam alanlarında pek çok fiziki yetersizlikten dolayı hayatımız çekilmez bir hal alıyor”dedi.

Engelli aylığı, vergi indirimi ve emeklilik gibi bir çok temel haklarının kısıtlandığını da savunan Küçük sözlerini şöyle tamamladı; “Engelliler kendilerine sunulan hizmetlere ulaşamıyor. Resmi kurum ve halka açık binaların kapılarından geçemiyor, toplu taşıma araçlarını kullanamıyor, kaldırımlarda yer bulamıyor. Yasaların tanıdığı engelli aylığı, vergi indirimi, emeklilik gibi bir çok temel hak kısıtlanıyor. Biz herkes gibi seyahat edebilmek, işsiz bir engellinin insanca yaşayabileceği engelli aylığı istiyoruz. Emeklilik haklarımızın da 1999 yılı öncesi koşullarına döndürülmesini istiyoruz. Çalıştığımız iş yerlerimizde yetenek ve bilgilerimize göre ücret almak istiyoruz. Ülkemizden başlayarak engelsiz ve eşit bir dünyanın kurulması için herkesi tüm engellerle mücadeleye davet ediyoruz. Sorunlarımızın belirli günlerde değil sürekli olarak gündeme getirilip çözüm üretilmesini latep ediyoruz. Bu düşüncelerle engelsiz bir yaşam ümit ediyor tüm engelli arkadaşların haftasını kutluyorum"

iha
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2009 Çarşamba 12:55:49
Güncelleme :13 Mayıs 2009 Çarşamba 13:44:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?