2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Sesli'den Davos değerlendirmesi

Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı ve Uşak Organize Sanayi Bölgesi (UOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Hazim Sesli, Davos Zirvesi’nde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Davos’ta yaşanan gelişmelerin Türkiye’nin bölgedeki önemi ve gücünü bir kez daha ortaya koyduğunu söyleyen Hazim Sesli, “Türkiye Ortadoğu’da barışı korumaya dönük politikalarında her zaman ısrarcı olmuştur ve olmaya da devam edecektir”dedi.

Türkiye’nin 72 milyonu aşkın nüfusu ile genç ve dinamik bir ülke olduğunu ifade eden TÜGİK Genel Başkanı Hazim Sesli, yaptığı yazılı açıklama ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Davos’taki oturumu terk etmesini “Gazze’deki operasyonu gerçek anlamda Filistin halkına el uzatan tek ülke Türkiye olmuştur” diyerek yorumladı.

Türkiye’nin coğrafi açıdan bulunduğu bölge itibarı ile, bugüne kadar etkin bir rol üstlendiğini ve komşu ülkeler ile ilişkilerini her zaman dostluk çerçevesinde tutmayı başardığını kaydeden Sesli, “Ancak özellikle son yıllarda Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) kapsamında Ortadoğu’da yaşanan sıcak gelişmeler, bu ülkelerde ABD, İsrail ve Avrupa ülkeleri karşıtlığını körüklemiş, İsrail’in Gazze operasyonu da, bardağı taşıran son nokta olmuştur. Masum insanların katledildiği Gazze operasyonu, tüm dünyanın gözü önünde olmasına rağmen ne ABD, ne Avrupa ne de Arap ülkeleri tarafından kınamalarla geçiştirilmiş, BM dahi operasyonun sonlarında devreye girebilmiştir. Bu süreçte gerçek anlamda Filistin halkına el uzatan tek ülke Türkiye olmuştur”dedi.


‘Gazze’ başlıklı oturumda moderatörün konuşma süresinde kontrolü kaybettiğini ve haksızlığa yol açtığını bu durumun dünya liderlerini bir araya getiren Davos Zirvesi’nde tatsız anların yaşanmasına neden olduğunu da söyleyen Hazim Sesli, “Yaşanan gerginlikten kısa bir süre sonra İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Perez’in, Başbakan Tayip Erdoğan’ı arayarak üzgün olduğunu belirtmesi ve ardından oluşan yumuşak hava, Büyük Ortadoğu Projesi’ne (BOP) destek veren başta İsrail olmak üzere ABD ve batı ülkelerinin Türkiye’nin Ortadoğu’daki önemi ve gücünü bir kez daha anladıklarının göstergesi olmuştur.

Özellikle Arap dünyasının Başbakan Erdoğan’ın konuşmalarına verdiği destek, İsrail, ABD ve batı ülkelerini endişelendirmiş, bu nedenle ortamın yumuşatılması sağlanmıştır. Bölgede hem coğrafi olarak hem de diplomasi olarak kilit bir rolü olan Türkiye, Davos’ta yaşanan bu gelişmeler neticesinde bölgedeki önemi ve gücünü bir kez daha, Ortadoğu da dahil olmak üzere, tüm ülkelere göstermiştir. Türkiye bugün olduğu gibi her zaman Ortadoğu’da barışı korumaya dönük politikalarında ısrarcı olmuştur ve bu ısrarını da her platformda, tıpkı dün olduğu gibi, dile getirecektir”diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2009 Cuma 16:17:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?