4
Mayıs
2024
Cumartesi
UŞAK

Sezer: AB'ye girsek ne yazar ?

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer, "Ankara Antlaşması’nın ek protokolü imzalandığında Kuzey Kıbrıs yok demektir, arkasından Türk askerinin adadan çekilme süreci başlayacak ve Türkiye’nin garantör ülke olma hakları elinden alınmış olacak. Bütün bunlar gerçekleştiğinde AB’ye girsek ne yazar?" dedi.

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Uşak ziyaretinin 2. gününde Uşak Genç İşadamları Derneği’nde (UGİAD) kentli işadamlarına seslendi. UGİAD tarafından geleneksel olarak düzenlenen kahvaltılı toplantıda işadamlarının sorularını da cevaplandıran Sezer, Kıbrıs ve gündemdeki diğer konulara değindi. Hükümetin Irak ve Kıbrıs politikalarını eleştiren DSP Genel Başkanı, "Ankara Antlaşması’nın ek protokolü imzalandığında Kuzey Kıbrıs yok demektir, arkasından Türk askerinin adadan çekilme süreci başlayacak ve Türkiye’nin garantör ülke olma hakları elinden alınmış olacak. Bütün bunlar gerçekleştiğinde AB’ye girsek ne yazar?" diye konuştu.

Sözlerini "Şimdi Meclis Başkanı’nın ’Yunanlı dostlarımıza jest yapmak için Yunanlılar’ın karasularını 12 mile çıkarmasını kabul edelim’ demeci bizi rahatsız etmektedir" şeklinde sürdüren Sezer, "Eğer bu yönde Kıbrıs politikası güdersek Kuzey Kıbrıs’taki varlığımız da sona ersin, 3 tarafı denizlerle çevrili bir kara ülkesi haline gelelim demiş oluruz. Bunu kabul etmek mümkün değil" diye konuştu. Sezer şunları söyledi:

"Güvenliğimizi ve geleceğimizi tehdit eden bir süreci kabul etmemiz mümkün değil. Bunu söyleyenlere hükümet statükocu diyor. Oysa statükocu olmak farklı bir şey. Biz Doğu Akdeniz’in güvenliğinde söz hakkımızın elimizden gitmesini engellemeye çalışıyoruz. Özellikle son referandumlarda AB halklarının Türkiye’yi istememe durumu var kendileri bilir. Kıbrıs’a rağmen ise AB onların olsun. Sağlıklı hukuk, ekonomi ve sağlık sistemini kendimiz için yapalım. Bunları yaptığımızda AB bizi alıyorsa alır, almıyorsa kendisi bilir. Dünyada çok hızlı bir Avrasyalaşma var. Avrasyalaşmanın da en önemli anahtar ülkesi Türkiye’dir. AB olmaz ise Avrasya’ya yöneliriz. Zaten kültürel ve ekonomik bağlarımız gelişiyor. Bu bölgenin ülkeleriyle bağlarımızı şimdiden geliştirmeliyiz."

"UFUKTA ERKEN SEÇİM GÖRÜNMÜYOR"

Mecliste grubu bulunan AK Parti ve CHP’nin erken seçim kararı alamayacağını ileri süren Sezer, "Bu yıl bir erken seçim olacağını sanmıyorum. 367 milletvekili çıkartan bir parti iktidar. Bir de hak ettiğinin çok üstünde milletvekili çıkarmış CHP var. Seçim kararı alacak olan bunlar. O nedenle kolay kolay seçim kararı alacaklarını sanmıyorum. Seçim kararı alırken ne diyecekler? 367 yetmedi, 500 milletvekili verin mi diyecekler? O nedenle yakın tarihte bir erken seçim olacağını sanmıyorum. Ancak iç ve dış politikada özellikle Kıbrıs ve Irak’taki gelişmeler sonucu hükümet ve ana muhalefet partisi erken seçimi, bir ’kaçış’ olarak görebilir. Bana göre seçimler artık zamanında olmalıdır. Biz 3.5 yıl sıkıntı çektirmek zorunda kaldık ve seçime sürüklendik. Bu nedenle bazı yatırımlar yarım kaldı" şeklinde konuştu.

İslam dininin laikliği en kolay yaşam biçimi olarak benimseyebilecek din olduğunu da savunan DSP Genel Başkanı Sezer, "İslam dini laikliği en kolay yaşatabilecek din. Çünkü İslam’da diğer dinlerde olduğu gibi ruhban sınıfı yok. Kul ile Allah arasında aracı yok. Laiklik de tam anlamıyla budur. Laikliği en kolay yaşam şekline dönüştürebilecek şey de dindir" dedi.

Daha sonra dünyaca ünlü Karun Hazineleri’nin bulunduğu Uşak Arkeoloji Müzesi’ni gezen Zeki Sezer, hazineleri inceledi. Müze çıkışı basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Sezer, "Zaten sanata ve estetiğe önem veren biriyim. Anadolu, zaten kültür ve medeniyetlerin beşiğidir. Ne yazık ki biz tarihi zenginliklerimizi estetik ve turizm anlamında yeterince değerlendiremiyoruz. Bakınız şimdi, eski eserleri en çok, en fazla turisti çeken batı ülkeleri koruyabilmiş. Dünyanın hiçbir bölgesinde bu kadar medeniyetlerin üst üste yaşandığı başka bir yer yok. Olağanüstü zengin kültürel mirasa sahip Türkiye’miz, Hellen, Selçuklu, Mısır, Osmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Bu konuda daha güçlü çalışmalara imza atarak tarihi zenginliklerimizi gün ışığına çıkarmalı ve mutlaka korumalıyız" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2005 Cuma 16:35:45
Güncelleme :13 Haziran 2005 Pazartesi 13:37:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?