8
Mayıs
2024
Çarşamba
UŞAK

Soğutma tankları süt üretimini arttırdı

SOĞUTMA TANKLARI SÜT ÜRETİMİNİ ARTTIRDI

Uşak Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Yılmaz, sütte kaliteyi yükseltmek için yaygın hale getirilen soğutma tanklarının üretimi yüzde 50 arttırdığını söyledi. Uşak il genelinde günlük 300 ton süt üretimi yapıldığını belirten Yılmaz, kalite ve fiyat istikrarı sağlanması gerektiğini söyledi.

Yaklaşık 3 yıl önce başlatılan sokak sütü ile mücadele çalışmaları ve süt soğutma tanklarının sütteki kaliteyi arttırdığını belirten Uşak Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Yılmaz,il genelinde 180 adet soğutma tankı bulunduğunu kaydetti. Soğutma tanklarının yaygınlaşmasıyla birlikte üretilen sütlerin kayıt altına alındığını ve günlük üretilen 300 ton sütün büyük bir bölümünü sanayi kuruluşlarının aldığını ifade eden Ahmet Yılmaz, “Litresi 65 kuruştan satılan sütün her gün 250 tonu işleniyor. İlimizdeki 12 bin süt üreticisi, bu sayede geçimini sağlıyor. Sütte kalitenin artmasıyla satışlarını yüzde 50 artıran üretici daha çok gelir elde ediyor. Önceleri soğutma sistemini hayata geçiremedikleri için birkaç saat içinde heba olan süt, 4 gün boyunca tazeliğini koruyor ve bakteri yaymıyor. 3 yıl öncesine kadar 200’ü tonu yakalayamayan üretici, bu sayede 300 tonluk hacme ulaştı. Kalitesi de artan sütün fiyatı da yüzde 30 civarında yükseliş göstererek, köylüye artı değer kattı”dedi.

Sokak sütü ile mücadele etmeyi sürdürdüklerini de belirten Ahmet Yılmaz, “Özellikle çocuklarımız için önemli olan sütün kaliteli ve sağlıklı koşullarda üretilip satılması hepimizin ortak meselesidir. Üreticilerimizde hijyen kurallarına riayet etmelidir. Bazı köylerde hala sokak sütü olarak tabir ettiğimiz yöntemle süt satışı yapmaya çalışıyor. Sokak sütüne kesinlikle izin vermeyeceğiz. Yapılan çalışmalar sayesinde bunların da önüne geçeceğiz. Bunun dışında sütte kalitenin düşmemesi ve köylünün de para kazanması için fiyat istikrarı mutlaka sağlanmalıdır. Bizim önceliğimiz kalite ve fiyattaki istikrarın korunması” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2011 Pazartesi 15:21:01
Güncelleme :14 Şubat 2011 Pazartesi 16:57:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?