Uşak Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, Belediye Meclis üyelerine Süt sektöründeki sıkıntılar ve sokak sütü ile ilgili brifing verdi.
Uşak Belediye Meclisi’nin Haziran ayı olağan toplantısına katılan Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, il genelindeki süt üretimi, üreticiler ve sokak sütü ile ilgili sıkıntıları anlattı. Atilla Arslan, il genelinde yıllık 157 bin ton süt üretildiğini ifade ederek, meclis üyelerine sokak sütünün önlenmesi ve sütteki kalite ile hijyenin arttırılması amacıyla yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Süt sektöründe ciddi sorunların yaşandığını ve kayıt dışı üretimin yoğun olarak yaşandığını ifade eden Atilla Arslan, "Üretilen süt hijyen ve kaliteden yoksun olduğu için çok ucuza satılıyor. Biz sütteki kalite ve hijyeni arttırmak için 2005 yılında bir kurul oluşturduk. Buradaki amaç sektördeki sıkıntıları ortaya koyarak herkesin yapabileceğini ortaya koymasıydı. İlimizde yıllık 157 bin ton süt üretimi var. Yine il genelinde 17 bin hayvan işletmesi bulunuyor. İşletme başına yıllık üretim ise 8 tondur. Yani günde işletme başına 22 kilo süt üretiliyor. Bu çok büyük bir çıkmazdır. Çünkü işletme başına hayvan ortalaması 5’tir. Avrupa ve gelişmiş ülkelerde ise işletme başına 60 hayvan var. Bu şartlarda rekabet etme imkanımız yok. İşletme sayımız ile üretim kapasitemizi dengelemek zorundayız. Ayıraca depolama sütte çok önemli bir konudur. Çünkü soğutulmamış sütün hiçbir besin değeri ve önemi yok. İlimizde üretilen sütün yüzde 38'ini soğutamıyoruz " dedi.
Uşak'ta yıllık süt işleme kapasitesinin 125 bin ton olduğunu da söyleyen Arslan, " İlimizde ihtiyaç duyulan miktarda süt var ancak depolamayı iyi yapamıyoruz. Sektördeki sıkıntıları hep birlikte el ele vererek çözüm getirebiliriz. Köylerimize süt soğutma tankları koymaya devam ediyoruz. Sektördeki sanayicilerimizde bu konuda ciddi çalışmalar yapıyor. 2005 yılında oluşturduğumuz kurulda süt soğutma tanklarını arttırmayı hedeflemiştik. Bunu başardık ancak her köye bir alıcı gitmesini sağlayamadık. Sektördeki en önemli sorun ise sokak sütüdür. Bunu mutlaka önlememiz gerekiyor. Ancak sokak sütüne rağbet halen devam ediyor. Bunu önlemek için bir takım kararlar aldık ve geçiş süreci belirledik. Ağustos ayı itibariyle sokak sütü satımına kesinlikle izin verilmeyecektir" diye konuştu.