2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Su israfına karşı yönetmelik

Uşak Valisi Özdemir Çakacak, köylerdeki su israfını önlemek ve içme sularının tasarruflu kullanılmasını sağlamak amacıyla yönetmelik çıkaracaklarını söyledi.

Çıkaracakları yönetmelikle köylülerden içme suyu ücreti alınacağını ifade eden Çakacak, içme suyu ile bahçe sulanmasını önleyecekleri belirtti.  Düzenlediği köy gezilerinde köylülerin içme suyunu bahçe sulamada kullandığını öğrenen Özdemir Çakacak, su israfını önlemek amacıyla yönetmelik çıkartacaklarını bildirdi.

Küresel ısınmayla birlikte oluşan kuraklık nedeniyle içme suyu sıkıntısının arttığını geçtiğimiz yıllarda bir çok şehirde su sıkıntı yaşandığı ifade eden Vali Özdemir Çakacak, “ Bazı köylerimizde içme suyu bahçe sulamasında kullanıldığı için içme suyu yetersiz kalıyor. Su israfını önleyip köylülerden içme suyu parası alacağız”dedi. KÖYDES projesi ile köylerin tamamına sağlıklı içme suyu götürüldüğünü ancak kuraklık nedeniyle bazı köylerde yer altı sularının daha derine çekildiğini anlatan Çakacak, “Köylülerimiz tıpkı şehirlerdeki gibi suyu tasarruflu kullanmayı öğrenecek”dedi.

Kuraklık nedeniyle içme suyu yetersiz kalan 14 köyle kuyu sondaj çalışması yürüttüklerini anlatan Uşak Valisi Özdemir Çakacak, “Çıkaracağımız yönetmelik üzerinde çalışıyoruz. Yönetmeliği hazırlayıp İl Genel Meclisi’ne sunacağız. İl Genel Meclisi’nden geçerse köylüler içme suyuna para ödeyecek. Şuanda bir fizibilite hazırlıyoruz. Hangi köylerimizde içme suyu yetersiz, ne kadar su israfı var ve hangi köylerde su parası alınmıyor. Çalışmalar tamamlandığında köyler az da olsa içme suyuna para ödeyecek. Yönetmelikteki amacımız su israfını önleyip köylülerin içme suyu ile bahçe sulamasını önlemek. Bir çok köy ziyaretinde aynı sorunla karşılaşıyoruz. Bazı köylülerimiz evlerinin önüne bahçe yapıp bu bahçelerini içme suyu ile sulayarak sebze ve meyve üretiyor. Böyle olunca köylerdeki içme suları yetersiz kalıyor. Bunu engelleyip içme suyunu daha tasarruflu kullandığımızda bir çok köyümüzdeki su sıkıntısı sona erecek”diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2009 Pazar 18:27:51
Güncelleme :20 Eylül 2009 Pazar 18:28:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?