2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Sulak alanlar tehlikede

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Uşak Şube Başkanı Hasan Yüksel, "2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü” nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 40 yıl gibi kısa bir sürede, sulak alanlarının yarısını kaybettiğini söyledi.

Türkiye’nin toplam sulak alan varlığının 2,5 milyon hektar olduğunu belirten TEMA Başkanı Hasan Yüksel, çeşitli olumsuzluklar nedeniyle son 40 yılda sulak alanların ekonomik değerini kaybettiğini ifade etti.

Hasan Yüksel, "2009 yılı Dünya Sulak Alanlar Günü"nün ana temasının “Sulak Alanlar Bizi Birleştirir”, sloganı olduğunu belirterek, “Dünya Sulak Alanlar Günü’nde” sulak alanların çevrelerine sağladıkları faydalar, nehir havzalarındaki faaliyetlerin sulak alanları nasıl etkilediği ve daha başarılı havza yönetimi üzerinde durulacaktır. Havzaların korunması ve doğru yönetimi konusunda bilinç oluşturulması da odak noktası olarak belirlenmiştir. Derinlikleri genelde 6 metreye kadar olan sığ göl, lâgün, deltalar, korunaklı kıyılar, su dolaşımına sınırlı olan bölgeler sulak alan olarak nitelendirilir. Sulak alanlar, yerli ve kıtadan kıtaya göç eden milyonlarca göçmen kuşun okyanusları aşmadan önce yumurtlama, yavru çıkarma ve mevsimlik yaşama yerleri olduğu için, ekolojik açıdan son derece önemli habitatlardır. Türkiye"nin toplam sulak alan varlığı 2.5 milyon hektardır. Son 40 yılda sazlıkların kesilmesi, tarım amaçlı kurutmalar, doldurmalar, sanayi kirliliği, içme suyu amaçlı kullanımlar, büyük baraj inşaatları nedeniyle yeterli su alamama ve yapılaşmalar nedeniyle yaklaşık bir milyon 300 bin hektar sulak alanımız ekolojik ve ekonomik değerini yitirdi. Bir başka deyişle Türkiye 40 yıl gibi kısa bir sürede, sulak alanlarının yarısını kaybetmiştir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2009 Pazartesi 20:06:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?