4
Mayıs
2024
Cumartesi
UŞAK

Sultanların Şiirleri'ne yoğun ilgi

Uşak Belediyesi’nin 2005 yılı kültür etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği ’Şair Sultanlar ve Sultanların Şiirleri’ adlı söyleşi, Prof. Dr. İskender Pala’nın katılımıyla yapıldı.

Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Pala, yaklaşık iki saat süren söyleşide ilk olarak Çanakkale Destanı ile ilgili şiirleri ve verilen mücadeleleri anlattı.

Uşak Belediyesi çok amaçlı toplantı salonunda gerçekleştirilen ve Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Pala’nın konuşmacı olarak katıldığı geceye, Uşak halkı büyük ilgi gösterdi.

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümü olması nedeniyle söyleşiye Çanakkale Destanı ile ilgili şiirlerle başlayan Pala, konuşma sanatı ve şiirlerin önemiyle ilgili bilgiler verdi.

Uşak’ın modern bir kent olabilmesi için, kültürel ve sosyal yaşamın canlandırılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. İskender Pala, "Uşak’ın yollarını, kaldırımlarını, caddelerini ve parklarını yapabilirsiniz. Halkın iyi bir şekilde düzenlenmiş alt yapı sorunu olamayan bir şehirde yaşama hakkı vardır. Fakat kentlerin bu alt yapısını kültürel duvarlarla çevirmezseniz. Şehirlerin ve modern yaşamın ömrü çok kısa olur. Şehir yaşamının kalitesi alt yapı hizmetlerin tamamlanması ve halkın ihtiyaçlarının karşılanması ile olur. Ancak şehri kültür ve sanatla çiçeklendirmezseniz, bütün çabalar boşa gider. Her şeyden önce şehirler kültürel kimliği ile yaşarlar. Osmanlı sultanları, şehirlerin mimari yapısını ve alt yapı çalışmalarını sürekli kültürel çalışmalar ile desteklemişlerdir" diye konuştu.

Osmanlı Devleti döneminde, şiirin bugünkü sinema, futbol gibi gündemde olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. İskender Pala, "Sultanların sözü, sözün sultanıdır. Kim iyi söz söylerse sultan, padişah odur. Devletler, fethettiği topraklarda ne zaman kültürel hakimiyet kurarsa, o vakit o toprakların gerçek fethi gerçekleşmiştir. Osmanlı sultanları fethettiği toprakların her parçasını mimari, kültürel ve sanatsal faktörlerle desteklemişlerdir. Bu gün hala dünya üzerinde çok sık bir şekilde Osmanlı konuşuluyorsa, bu Osmanlı sultanlarının iyi söz söyleyebilme kabiliyetine vakıf olmalarından ve topraklarına kattıkları yerlerde kendilerine özgü kültürel, sanatsal ve mimari yapıyı oluşturmalarındandır. Bu gün Uşak’ın gelişmiş bir kent olmasını isteyenler, öncelikle kentin kültürel ve sanatsal yapısını canlandırsınlar" şeklinde konuştu.

Söyleşiye Uşak Vali Yardımcısı Mustafa Güney ve Atilla Durmuş, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Şişman, Uşak Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Özköse, çok sayıda vatandaş ve üniversite öğrencileri katıldı. Söyleşi sonunda Prof. Dr. İskender Pala’ya plaket veren Uşak Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Özköse, Prof. Dr. Pala’ya Uşak tarhanası, battaniyesi hediye etti.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Mart 2005 Cumartesi 18:00:03
Güncelleme :19 Mart 2005 Cumartesi 21:45:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?