2
Mayıs
2024
Perşembe
UŞAK

Süt sektörü altın çağını yaşıyor

Uşak’ta kayıt dışı sütün önlenmesi amacıyla 2008 yılında başlatılan çalışmaların başarıya ulaştığını ifade eden Tarım İl Müdürü Atilla Arslan sokak sütünü önlediklerini söyledi. Uşak’taki süt sektörünün altın çağını yaşadığını iddia eden Atilla Arslan, üretilen sütün yüzde 85’inin sanayiciye aktarıldığını belirtti.

Soğuk süt zincirine uygun olmayan sokak sütünün önlenmesi ve sütteki kalite ile hijyeninin arttırılması amacıyla kurdukları Süt İzleme Kurulu sayesinde köylerde süt soğutma tanklarını devreye soktuklarını belirten Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, Türkiye’de sağlıklı süt üretim ve dağıtım konusunda örnek il haline geldiklerini dile getirdi.

Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, soğuk süt zincirine uygun olmayan sokak sütünün önlenmesi ve sütteki kalite ile hijyeninin arttırılmasının halk sağlığı açısından büyük önem taşıdığını belirterek, “ 5 yıl önce soğutulan süt miktarı sadece 40 ton iken bugün 320 ton süt soğutularak işletmelere dağıtılıyor”dedi.

GÜNLÜK 320 TON SÜT SOĞUTULUYOR

23 Mayıs 2008 tarihinde gıda güvenirliğini sağlamak hayvan refahını arttırmak sokak sütünü önlemek ve fiyat talep dengesini oluşturmak Süt İzleme Kurulu oluşturduklarını anlatan Atilla Arslan, soğuk zincire uygun olmayan sütlere ve sokak sütüne geçit vermeyerek başarıya ulaştıklarını söyledi.

Valilik aracılığıyla bir tebliğ yayınladıklarını ve 1 Aralık 2008 tarihi itibariyle sıcak süt naklini yasakladıklarını ifade eden Arslan, “Uygunsuz koşullarda nakledilen sütleri imha ettik ve tebliğe uymayanlar hakkında 5 bin TL idari para cezası uyguladık. Uşak’ta yıllık 156 bin ton süt günlük ise 437 ton süt üretimi var. 17 bin işletme ve 86 bin büyükbaş hayvan var. Yıllık işletme başına 9 ton süt üretiliyor. 2004 yılında il genelinde günlük 40 ton sütü soğutabiliyorduk. Yaptığımız çalışmalarla bugün 320 ton süt soğutulur hale geldi. Mayıs 2008 tarihinde 112 ton olan günlük sokak sütü bugün itibariyle sıfıra indi. Şuanda üretilen sütün tamamını gıda güvenirliğine uygun hale getirdik. Günlük üretilen 437 ton sütün 320 tonu soğutularak geri kalan 65 tonu ise bizim iznimiz ve kontrolümüz dahilinde doğrudan naklediliyor. Sokak sütü ile mücadelemiz devam edecek. Çok az miktarda olsa hala sokak sütü satanlara karşı denetimlerimizi sıklaştırıyoruz. Vatandaşlarımızda bu konuda bilinçlendi ve sokak sütü gördüklerinde bize ihbar etmeye başladılar. Uşak’ta sağlıklı süt üretim ve tüketim bilincini topluma kazandırdık”dedi.

SÜTÜN İL EKONOMİSİNE 80 MİLYON TL KATKISI VAR

Sütün il ekonomisine ciddi katkı sağladığını ve sokak sütünün önlenmesiyle birlikte bu katkının daha da artığını ifade eden Atilla Aslan, “Sanayicilerimiz, Özel İdare ve Tarım Müdürlüğü olarak tank sayısını arttırdık. Sanayicilerimiz vaat ettikleri 170 tankı köylerimize kurdu. Bizim hedefimiz tüm köylerde tank kurmak. Halk sağlığı için önemli bir besin kaynağı olan sütün kalitesini arttırmak ekonomiye olan katkısını yükseltmek için çalışıyoruz. Sütteki kaliteyi süte su katılması, yağının alınması ve hijyenik koşullarda üretilmeyip uygun kaplarda ve soğuk zincire uygunsuz olarak nakledilmesi düşürüyor. Bu hem sağlık açısından tehlike arz ediyor hem de üretimi ve ekonomiye zarar veriyor. İlimizdeki üretilen sütün ekonomiye katkısı yıllık 80 milyon TL’dir. Bu Uşak ekonomisi için ciddi bir kazanımdır. Bütün bunları göz önünde bulundurarak hem sağlığımız hem de ekonomimiz için sütteki hijyen ve kaliteyi arttırmak zorundayız. Verdiğimiz mücadelede ciddi başarılar elde ettik. Üretilen sütün yüzde 85’i soğuk zincire uygun olarak sanayiye aktarılıyor.. Bu çok büyük bir başarıdır. Türkiye’de ise bu oran sadece yüzde 35’tir. Biz Uşak olarak Türkiye rakamlarının çok sütünde bir başarı elde ederek AB standartlarına yaklaştık. Bu konuda Ege Bölgesi ve Türkiye’de örnek il haline geldik. İlimizdeki süt sektörü şuanda altın çağını yaşıyor. Fiyatlar ve üretimdeki hijyen koşulları istenilen seviyeye ulaştı. Amacımız bu standartlarımızı daha da yukarılara taşıyarak üreticinin daha fazla kazanmasını sağlamak”dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2009 Pazartesi 15:50:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet canlı IP: 88.241.36.xxx Tarih : 23.09.2009 19:49:35

 duyda inanma, peynirler nasıl. kendi kendine hesaplaş.